Translate

събота, 22 октомври 2011 г.

Ракът на панкреаса се открива от тест на слюнка


Бактерии в човешката слюнка могат да бъдат ранен предвестник за рака на панкреаса и да бъдат използвани за навременното му диагностициране, твърди сп. „Ню сайънтист".
Екипът на д-р Джеймс Фарнел сравнил бактериите от устната кухина на 10 здрави доброволци с 10 пациенти с рак на панкреаса. Изследователите се натъкнали на съществени различия в микробната популация на всяка от групите. Измененията ще бъдат нишката, която ще изведе учените до откриването на ранен тест за заболяването. „Това ще е нещо като канарчето в мината, предупреждаващо за опасност миньорите", казва Фарвел. По думите му тези изменения се отразяват и върху епителните клетки в устата. Те притежават рецептори, които откриват и подслоняват само определен тип бактерии.
Епителните клетки на болните от рак на панкреаса променят формата си, като позволяват на повече „лоши" бактерии да се настанят в устната кухина. От стотиците микроорганизми, подслонени на това място, два вида са много важни за здравия организъм -бактериите не и серия алонгата и стрептококос митис.
При болните от рак на панкреаса тези популации са силно намалени. Това откритие дава надежда на калифорнийските учени по един прост и неинвазивен начин - с тест на слюнката, да открият рано заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар