Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

България може да стане предпочитана дестинация за здравни туристи


Тя е сред страните, които комбинират ниски цени на медицинските услуги с професионален опит на персонала, отбелязва британският в. "Индипендънт", като се позовава на доклад на компанията за анализи “Икономист интелиджънс юнит”.
Все повече западняци ще търсят по-евтино лечение зад граница, най-вече от Франция, Германия и САЩ, ще търсят в следващите няколко години изгодно лечение в Източно Европа.
Не само България, но и Полша, Мексико и Индия също съчетават ниските цени в сферата на здравеопазването с опита на персонала и могат да станат топдестинации за здравен туризъм, се посочва в доклада.
Англичаните ще се насочат към евтина медицинска помощ в България и Полша, предвижда докладът.
В резултат на планираните от правителството съкращения, ако се увеличи чакането за медицинска помощ, "медицинските туристи" ще се увеличат, според "Икономист интелиджънс юнит". Нова европейска директива, която ще влезе в сила през 2013 г. , съгласно която пациенти от страни от ЕС, лекували се в други страни в съюза, ще могат да възстановят средствата за лечение, вероятно ще засили тази тенденция.

Най-популярни за здравните туристи са леченията на стерилност, пластична хирургия, стоматологични манипулации, смяна на тазобедрена става, лазерни операции на очите и др. В доклада обаче се предупреждава, че този здравен туризъм крие рискове. Основният е разпространението на опасни местни бактерии по целия свят.
Статистиката сочи, че над 50 хиляди британци годишно пътуват в чужбина за лечение. Докладът разкрива, че през изминалото десетилетие "медицинските пътувания" от Великобритания в чужбина са нараснали много повече от тези в обратната посока.

Няма коментари:

Публикуване на коментар