Translate

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

В отговор на скандала с камерите в операционните на университетската болница „Св. Иван Рилски”

Ген. проф. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия:
-При нас във Военномедицинска академия например имаме монтирани  40 камери в коридорите и около 20 в спешното отделение.  В спешното отделение те са необходими, за да се знае кога точно е пристигнал и приет пациентът, а и от гледна точка на следствието, когато идват простреляни, пострадали при инциденти или битови травми, когато всяка подробност до минутата и дори с какъв автомобил е докаран са от важност. Въпросът за камерите в кабинетите като цяло е дискусионен. При нас в кабинетите камери няма. Във всяка операционна обаче има. Те са част от нейното оборудване и са поставени на самите операционни лампи. Това се прави с две цели – всяка операция се наблюдава и заснема, целият ход на операцията се транслира веднага до учебните зали, където се обучават младите специалисти. Така е в цял свят. Колкото до интентификацията на пациента чрез камерата, тя става само при негово изрично съгласие. Във всички случаи информацията от записите остава в рамките на болницата и е в услуга на учебния процес, а също и при съдебномедицински случаи, когато я предоставяме на съда и прокуратурата. При нас, във ВМА, имаме специално звено с 30 екрана, на които във всеки един момент може да се види в коя операционна какво се оперира. Важно в случая е лечебното заведение да е организирало системата за събиране, но и опазване на информацията по такъв начин, че тя да бъде конфиденциална. В много страни, както в Европа, така и в САЩ, камери се поставят при психичноболните. Там обаче се изисква съгласие от попечителите им дали записите с тях могат да се ползват за учебни цели.
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС:
-Камери в здравните заведения могат да се използват единствено с научни цели и за обучение. С други думи - да се заснемат определен вид операции, които са нови или нови технологии на операции, нови техники, или използване на иновационна апаратура и консумативи. По този начин специалистите могат да си сверяват часовниците, да се консултират с други водещи лекари, могат да се обучават студенти, млади начинаещи лекари, да се наблюдават нови методики на работа. За това няма проблем, но не е допустимо да се снима персоналът и онова, което там се е случвало, и на практика камерите да заснемат хора. Недопустим е друг вид наблюдение вътре в операционната, освен с научна цел или обучение. Такова нещо просто е абсурд. Няма никаква логика да се сложат камери в операционната, за да се наблюдават пациенти и персонал. Особено пък да се записва самият пациент и да се вижда той. Не е мястото там на камерите. Камери от типа „Биг брадър“ са напълно неприемливи и нямат място в здравните заведения. Няма проблем, когато тези камери са прикрепени към някаква научна апаратура, която документира процедурата по извършване на една операция или някакъв друг вид медицински дейности. Това не е проблем и едва ли някой разумен човек ще възрази срещу този вид наблюдение. Тези камери обаче са специализирани. Обикновено са прикрепени към дадена апаратура с технология за тази цел. В някои болници у нас се използва телемедицина. В тях колегите са въвели ред, срещу който хората нямат възражения и от който очевидно има полза. Наредби и някакъв ред обаче, който да е общовалиден в цялата страна в момента няма. В този смисъл смятам, че това е работа на Министерството на здравеопазването. Като съсловна организация БЛС е готов да участва в разработването на такъв регламент, с което могат да се преодолеят подобни разминавания в бъдеще.
Д-р Иван Костов, изпълнителен директор на САГБАЛ „Шейново“ :
-Телемедицината е част от съвременната медицина, а в телемедицината се използват камери. За учебни цели това е много хубаво и полезно нещо. Най-важното е пациентите да бъдат информирани. Да им бъде обяснено има ли камери и ако има, с каква цел се използват. Например ние имаме връзка с плевенския медицински университет. Пренасяме картина и звук по отношение на интересни операции, правим онлайн консултации, включително със специалисти от чужбина. Да вземем пример и от Европа. Там повечето големи университетски клиники използват телемедицина в своето обучение. Така че не бива да се зачерква телемедицината само защото в болница „Св.Иван Рилски“ имало скандал. Правилно е както при нас жените, а при тях пациентите, да бъдат осведомени за наличието на тези камери. Зависи кой и с каква цел използва камери в болниците. В нашата се използват камери, но пациентите ни попълват декларации за информирано съгласие, с които заявяват дали желаят, или не да бъдат наблюдавани. Иначе всеки може да твърди каквото си иска. Все пак си има и закон. Ако има забрана да не се използват камерите, ние ще спазваме закона и няма да ги използваме. Но, ако има информирано съгласие и пациентите нямат нищо против, защо да не се използват с цел обучение на лекари? Защо да не се използват с цел консултации, когато има сериозни случаи, при които пациентите могат да бъдат наблюдавани от други специалисти и в момента може да се ползва второ мнение на специалист. В крайна сметка при използването на камери има полезна страна. Затова смятам, че въпросът е кой и защо използва една такава техника. Одобрявам въвеждането на телемедицински системи с цел обучение на лекари и получаване на второ мнение от други специалисти при изрично съгласие на пациента.
С други думи - трябва да има определени правила. Когато има правила и всички ги спазват – всичко ще бъде наред. Абсолютно съм съгласен и подкрепям идеята да се изработят единни правила, които да са общовалидни за цялата страна. Така проблемът ще бъде решен.
-------
Ръководството на университетската болница „Св. Иван Рилски” ще бъде дадено на прокуратурата и на МВР заради монтираните камери в операционните, съобщи д-р Стойчо Кацаров, член на управителния съвет на Центъра за защита на правата на пациентите в здравеопазването, като уточни, че това ще стане веднага щом при тях постъпят жалби от оперирани в лечебното заведение пациенти.
Камерите са били поставени за проследяване на работата в операциоонните, но в действителност те са снимали и голите тела на пациенти върху хирургичните маси, което е в разрез с редица конституционни техни права, поясни той.
 Камерите са спрени до приключване на проверките.
Според  д-р Дечо Дечев, директор на болницата, скандалът с камерите е провокиран от обществена поръчка за медицински изделия. Според него лекари от клиниката не желаят болницата да сключи договор с доставчик след търг, защото в момента принуждават пациентите да купуват от определени фирми на тройни цени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар