Translate

неделя, 23 октомври 2011 г.

Ген. проф. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия:Не е тайна, че специалистите ни намаляват застрашително всяка година


Лекарите ни, дори медицинските ни сестри напускат страната. От септември месец миналата година до септември месец тази година 519 лекари и 704 сестри са избягали в Европа. От моята болница напуснаха и отидоха там 19 лекари и 34 медицински сестри. Как да ги задържа? В Англия дават на специализантите по 3500 паунда, което се равнява на 7000 лева.
Високото ниво специалисти не бягат толкова от България, те могат да си сменят болницата, но за един човек над 55 години вече парите не са основното и той няма да го направи, ако това му разваля комфорта. Но когато е човек на 30 - 40 години, когато му дадеш възможности, и финансова, и да направи бърза кариера, той ще остави не само болницата, но и страната. Лошото е, че именно напускащите са бъдещето на нашата медицина.
Що се отнася до преминаването от клинични пътеки към диагностично свързани групи, вторите са нещо чудесно, но за тях трябва време и повече пари. Считам, че те не могат да бъдат въведени в пълния обем по-рано от седем-осем години, но трябва да бъдат започнати още отсега, защото всяко отлагане удължава времето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар