Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Киселото мляко успокоява стомахът


Язвителните, прекалено придирчивите и заядливи хора често страдат от язва на стомаха или дванадесетопръстника. Тези, които са с отрицателна психологическа настройка, сами си създават стрес и постоянно живеят в него.   Неправилното хранене, особено с  готови храни  от рода на фастфуд, пушене, прекаляване с алкохол,  и не на последно място бактерията хеликобактер пилори също допринасят стомашната язва и тази на дванадесетопръстника да се обаждат често особено през есента.  Причините за обострянето на страданието не са изяснени докрай. Една от хипотезите е, че то е в пряка връзка с недостига на витамини и ултравиолетови лъчи, които отслабват имунната система.
За да не се създадат условия за развитие на хеликобактер пилори – бактерията, която в повечето случаи е „виновна” за язвата, е добре в менюто да се включат повече истински кисели млека, съдържащи много млечнокисели бактерии – Lactobacillus bulgaricus. Активните пробиотици, които се съдържат в него, влияят благоприятно на чревната флора и успокояват раздразнения стомах. Ето защо чаша кисело мляко половин час преди лягане спомага за здрав сън.
Има таблетирани и капсулни форми на хранителни добавки, съдържащи млечнокисели бактерии. Целесъобразно е патилите от язва да прилагат тези хранителни добавки поне един месец сега, наесен и през пролетта за постигане ефективна защита на лигавицата, които могат да се набавят в аптеките и магазините за диетични храни.
-------
Изследване на ирландски учени пък показва, че киселото мляко е най-добрият антидепресант при  депресия, стрес,невроза и психоза. Освен това то предпазва от запек, затлъстяване, хипертония и висок холестерол. Изненадващ факт е, че киселото мляко помага при безсъние, психични разстройства и намалява стомашните неразположения.
Киселото мляко е подходящо за диетично хранене , тъй като не натоварва хранителното меню с много калории и предпазва от преяждане.То определено е за предпочитане пред шоколадовите изделия, които обичаме да похапваме за десерт, най-често преди сън.
Киселото мляко се използва и за разкрасяване. Много жени си приготвят домашни маски от него, за омекотяване кожата на лицето и възвръщане на свежия й вид. Млякото освен това има и  избелващ ефект. Към маската могат да се добавят по желание зехтин, лимон, плодове, домати или краставици.

Няма коментари:

Публикуване на коментар