Translate

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Частен съдия-изпълнител запорира инвалидната пенсия на болна от рак жена

По закон обаче този вид социален доход е неприкосновен и никой няма право да се разпорежда с него освен получателя му.
Скандалната гавра с умиращата 39-годишна Павлина Живкова от Стара Загора стана известна, след като „Телеграф" разказа как жилищната мафия е взела дома й и я изхвърлила на улицата.
През последното денонощие състоянието на бившата директорка на училище с диагноза рак на лимфните възли рязко се влошило. Заради поредица от кръвоизливи лекарите посъветвали Павлина да влезе за малко в болница. Преди да отиде на преглед, жената решила вчера да си вземе инвалидната пенсия в размер на 170 лв., която от един месец започнала да се превежда по банков път. Служителите  в  банката
обаче й обяснили, че не може да си получи парите, тъй като върху тях е наложен запор от частния съдия-изпълнител Гергана Илкова. Причината - изпълнително дело срещу починалите й родители. Преди смъртта си те теглили заем от местен лихвар с намерението да се издължат. Той обаче успял с измама да заграби трите им апартамента в центъра на Стара Загора. Хората се принудили да изтеглят банков заем, като сега трезорът си търси парите от дъщеря им.
„От 10 дни чакам деня, в който да си взема парите. Трябваше спешно да си купя инжекции за 12 лв., които докторът ми предписа. Сега и това не мога да направя. Вече нямам сили да се боря. Аз умирам", изплака Павлина. Тя подозира, че мошениците, които са се докопали до имотите й, стоят зад гаврата. До септември Павлина вземала пенсията си от пощата. Заради болестта решила да кандидатства за кредит и затова избрала да си открие сметка в Банка ДСК, където да й превеждат и пенсията. Екип на вестника се свърза с Гергана Илкова, която лаконично обясни: „Ние няма как да знаем какви преводи се правят по тази сметка заради банковата тайна. Когато болната ни представи документ за превежданите суми за 6 месеца назад, тогава ще вдигна запора и тя ще си получи пенсията."
 ------
Макар и в агонизиращо състояние учителката обиколи вчера куп институции с надеждата да реши проблема и да получи полагащите й се пари. Нейни близки пък се юрнаха да търсят адвокати, които да дадат съвет как по-бързо да се излезе от критичната ситуация. „Служителите от банката ме разбраха и по най-бързия начин издадоха необходимия документ.
Те недоумяваха как може това да се случи, след като целият град знае за състоянието ми",  разказа Павлина Живкова. Освен че има рак на лимфните възли 39-годишната жена има разсейки в гърдите. Страда от тежка форма на анемия без възможност  за  реанимиране. Проблемите  на  щитовидната жлеза са дали отражение и върху сърцето на жената.

Катя Илиева
В-к "Телеграф"

Няма коментари:

Публикуване на коментар