Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Кестените съдържат два пъти повече нишесте от картофите

Те се различават от другите видове ядки по това, че са с ниско съдържание на мазнини, високо съдържание на нишесте и диетични фибри. Кестените обаче съдържат 2 пъти повече нишесте от картофите. Същевременно са и добър източник на витамин В и С, а също и на тиамин, рибофлавин, ниацин,манган, калий, мед, фосфор, магнезий и желязо. Цинк и калций също присъстват, но в малки количества.
Варените или печени кестените са с богато съдържание на танин и пектин.
Ядките са полезни за здрави зъби и в лечението на пиорея (гноящи венци), а листата на кестеновото дърво се използват като средство за защита срещу треска, срещу конвулсивна, магарешка кашлица, както и при други състояния на дихателните органи. Освен това те помагат за предотвратяване на подуване и увреждане на кръвоносните съдове.
Кестените съдържат мононенаситени мазнини като олеинова и палмитолеинова киселина. Проучвания показват, че мононенаситените мазнини в храната помагат за понижаване на „лошия“ LDL холестерол и увеличаване на „добрия“ HDL холестерол в кръвта.
История: - Кестените (Castanea) са род от осем вида дървета и храсти от семейството на бука (Fagaceae). Виреят в райони с топъл умерен климат на Северното полукълбо. Така се наричат и плодовете, които дават тези дървета. Не всички видове са ядливи, но пък ядливите са източник на много полезни за организма вещества. Затова те са използвани от дълбока древност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар