Translate

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Узакониха сурогатното/заместващо майчинство

С приетите на първо четене поправките в Семейния кодекс и Закона за здравето, чиито вносител е депутата от "Атака" Калина Крумова. 
В законопроекта е записано, че от сурогатно майчинство могат да се ползват само съпрузи и, че заместващото майчинство не може да се използва по желание без медицински причини..
 Сред условията за разрешаване на сурогатно майчинство е съпругата да е с безплодие, поне единият от съпрузите да е български гражданин, а другият да пребивава трайно в страната, да са вписани в регистъра на желаещите да се възползват от заместващо майчинство.
 Заместващата майка трябва да е българка, на възраст между 21 и 43 години и да има поне едно живородено дете и е клинично здрава и способна да износи бременност. Майката под наем не може да бъде такава повече от два пъти, но може да е и на възраст до 50 години, стига да е роднина на съпрузите, е записано още в закона.
Жената, която иска да ползва майка под наем, също трябва да отговаря на определени условия. Тя трябва да е до 45 години, с отстранени матка и яйчници или с онкологично заболяване. Това ще важи и за жени, преминали онкологично лечение, но имат противопоказания за износване на бременност.
Детето ще се зачева чрез асистирана репродукция с генетичен материал на съпрузите или със сперматозоид на съпруга и донорска яйцеклетка. Не се допуска заместващо майчинство с донорска яйцеклетка от заместващата майка. Между двойката и сурогатната майка се подписва договор. В него тя и двамата родители поемат ангажимент да платят всички нейни разумни и необходими разходи. Това са разходи, свързани с възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване заради временната й нетрудоспособност.
Около три часа депутатите спориха по законопроекта, който в крайна сметка бе приет с 64 гласа „за“, 20 „против“ и 7„въздържал се“, въпреки резервите на повечето депутати, че заместващото майчинство няма да реши демографските проблеми на България. .
Проф. Любен Корнезов от БСП се възмути, че в някои случаи новороденото ще има три майки. Една, която ще го отгледа, втора, която ще го роди, и трета, която ще дари яйцеклетката си. Той остана недоволен, че с подписването на договор сурогатството се превръща в покупко-продажба на дете.А независимо от това колко са майките, детето пак от мъж се е пръкнало, аргументира се той, след като се почувства обиден, че силният пол не е включен в закона.А според цитираните от него данни 75% от износените по този начин деца се раждат с увреждания.
 Депутатът от СДС Лъчезар Тошев пък риторично попита „в полет над кукувиче гнездо ли искаме да вкараме обществото" и какво ще стане, ако едно дете е родено от леля си или тъщата е родила дете на своя зет. Той уточни, че това би било по-голяма травма за детето, отколкото развод между родителите.
С гласуваните на първо четене промени в Кодекса на труда депутатите предвидиха за работничката или служителката, която e заместваща майка, право на отпуск поради бременност и раждане в размер на 87 дни за всяко дете. От тях 45 дни задължително трябва се ползват преди раждането.

Жена - биологична майка при заместващо майчинство, има право на отпуск, приравнен на отпуска поради бременност и раждане – 365 дни от деня на раждането на детето.

Задължават се работодателят и длъжностните лица в предприятието да опазват в тайна обстоятелствата, свързани със сурогатното майчинство.
Остана ангажиментът и трите законопроекта да бъдат доизпипани между първо и второ четене.
Промени заради сурогатното майчинство се налагат в Семейния кодекс, Закона за здравето и Трудовия кодекс.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар