Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Нов метод за лечение на хъркането и сънната апнея ще прилагат българските зъболекари

За специалното обучение на български стоматолози, как да взимат мярка и да изработват специфичния апарат, който пациентът да поставя в устната си кухина по време на сън, у нас бе световноизвестният дентален лекар  Джеймисън Спенсър,един от създателите на този метод. Той обучи 25 стоматолози по време на най-мащабния дентален форум в Източна Европа, "София дентал мийтинг" (Sofia Dental Meeting), който се проведе наскоро в София.
Специалният апарат, изобретен преди по-малко от две години, представлява пластмасова пластина, която се поставя в устната кухина преди лягане, придвижва долната челюст напред, отваря въздухоносните пътища и по този начин регулира дишането и не позволява хъркане. Изработва се индивидуално за всеки пациент според особеностите на неговата челюст, като преди това се прави отливка по метода, употребяван за направа на шина за изправяне на зъбите. Устройството не се захранва с батерии и е напълно механично.
Независимо че апаратът е подвижен, той е конструиран така, че човек не може да го глътне или да се задави с него по време на сън.  Същевременно той не може да увреди зъбите или да счупи някоя коронка, ако човек започне да скърца със зъби в просъница.
Самото приспособление в САЩ струва между 300 и 500 долара. Употребата му там е разрешена от Американската агенция по лекарствата, храните и медицинските изделия. Апаратът може да служи на притежателя си в продължение на година, след което се сменя.
У нас той ще бъде въведено до седмици, тъй като според българската нормативна уредба не се изисква апаратът да бъде регистриран и да получи разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Лечението с него е ефикасно в случаите, при които причината за сънната апнея са стеснения в устната кухина, които възпрепятстват струята на издишвания и вдишвания въздух. Причини са още прекомерната употреба на алкохол,тютюнопушенето и затлъстяването. Той обаче не е ефикасен при тежките форми на сънна апнея, в които сънят се прекъсва неусетно от пациенти при всяко спиране на дишането и така болният се събужда уморен и разконцентриран на сутринта, сякаш въобще не е мигвал. Тази форма на заболяването се лекува от лекари – специалисти по съня, по съвършено различни методи.
Материалът за отливката тепърва ще се внася и зъболекарите още не са наясно с бъдещата му цена. В момента повечето хора със сънна апнея (недостиг на въздух и хъркане по време на сън) спят със специален апарат, който подава кислород под налягане.

-----
Всеки втори български мъж хърка, без да се усеща, още след 25-ата си година, а някои дори по-рано, показва медицинската статистика. Около 1/4 от хората още преди да са навършили 35-годишна възраст и 90% от хората над 50-60 г. хъркай по време на сън. 5% от всички хъркащи на практика страдат от сънна апнея - тежко нарушение на дишането по време на сън. Сънна апнея е една от водещите причини за прекомерна сънливост през деня, което води до пътни произшествия и трудови злополуки. Нелекуваната сънна апнея увеличава риска от високо кръвно налягане, сърдечен пристъп, инсулт, затлъстяване и диабет, а обструктивната сънна апнея е честа причина за хронична кашлица.
Най-новите проучвания на това дихателно нарушение по време на съня показват, че то повишава 2-2.5 пъти риска от исхемичен мозъчен инсулт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар