Translate

сряда, 19 октомври 2011 г.

За циклотрона се търси частен инвеститор


До 2 седмици стартира процедурата за изграждането на циклотрон (фабрика за изотопи) в УМБАЛ "Александровска", който трябва да е готов до две години, ако не възникнат непредвидени обстоятелства. Инвестицията ще бъде направена от частен субект, избран чрез конкурс, който ще се проведе от самата болница и ще се сключи договор за отдаване под наем на помещение в лечебното заведение за срок от 10 години. През този период инвеститорът ще трябва да плаща не само наем на болницата, но и ще дава зарядите на преференциални цени на лечебното заведение.
Апаратът, за производство на изотопи(радионуклиди), които са нужни за осъществяването на една от най-модерните диагностични процедури не само на онкологични заболявания с PET/CT (петскен), ще струва около 6 млн. лв.
Циклотронът произвежда около 15 различни вида изотопи, но ние в момента използваме само един, поради по-дългия му живот.
Сега внасяме изотопите с чартърни полети от Австрия и Унгария и могат да бъдат използвани само 24 часа. Циклотронът ще произвежда и други изотопи, които сега не се внасят, понеже животът им е само час-два, през които трябва да се транспортират в страната и да се използват.
Освен за нашия пазар, циклотронът ще може да произвежда изотопи и за износ примерно за бившите югорепублики, тъй като разстоянието позволява да им ги доставяме навреме, съобщи здравнияят министър д-р Стефан Константинов.
В момента МЗ плаща 3 хил. лв. за една процедура, а броят на пациентите, които се възползват от него, е малко над 200 на месец. Но ако изотопите започнат да се произвеждат у нас, то неминуемо ще поевтинее с поне 30%, каза директорът на УМБАЛ "Александровска" проф. Лъчезар Трайков.
По думите му изключително важно е, че ще се разшири периметъра и на изследваните диагнози. Заради ограниченото снабдяване със заряди в момента у нас не се използва пълният капацитет на двата петскена. С осигуряването на различни видове изотопи тези апарати ще могат да се използват за ранна диагностика както на онкологични, така и на кардиологични и неврологични заболявания като паркинсон и алцхаймер.
У нас а има два PET/CT (петскена) в УМБАЛ „Александровска” в София и в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна. Обмисля се покупката  на трети за болница „Св. Георги" в Пловдив, съобщи още здравният министър, който изрази надежда, че ще се намерят кандидат-инвеститори за публично-частното партньорство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар