Translate

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Зъболекари призовават : "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне!"


Това е мотото, на което членовете на Асоциацията на денталните мениджъри в България (АДМБ) подчиняват своите инициативи, по случай Световният ден на усмивката, който по традиция се чества всеки първи петък на месец октомври.
На специална пресконференция зам. председателят на АДМБ д-р Нелия Михайлова, д-р Венцислав Стоев, от управителния съвет на организацията и  д-р Катя Славова, носител на наградата „Мениджър на дентална практика 2010” заявиха, че този ден е повод да напомнят на българите, че истинската, природно създадена усмивка се съхранява, чрез редовна профилактика и добро орално здраве.
Те заявиха още, че се присъединяват към идеята на американския график Харви Бел*, автор на този празник и на „усмихнатото човече”, създал символът като част от рекламна кампания през 1963 г., този ден да бъде "посветен на доброто настроение и добрите дела". Днес усмихнатото лице е един от популярните емотикони не само в Интернет, но и навсякъде в нашия живот.
Зъболекарите бяха единодушни, че в началото на есента всеки от нас се нуждае от повече ведрост, оптимизъм. Ето защо всеки може да направи добро, да помогне на някого да се усмихне, макар и за един ден. Да го направи според възможностите си.
Те призоваха българските журналисти да „хванат”, със своите фотоапаратите и видеокамерите, усмивките на българските политици, артисти, певци и други популярни личности и да ги отпечатат на страниците на своите  изданията, да ги покажат по телевизията и интернет. Не сам това, но и да ги попитат как се грижат те за своята усмивка. Какво направиха до днес политиците, за да се усмихват техните избиратели и защо, ако се усмихнат, мнозина от тях се оказват обеззъбени, за да има  възможност аудиторията да оцени коя е най-красивата усмивка.
Във връзка с празника на 7 октомври членовете на асоциацията извършиха безплатни профилактични прегледи в София, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Перник, Благоевград, Елин Пелин и др. градове на страната.
В Пловдив предстои да се проведе церемонията по връчване на наградите в третото издание на Националния конкурс „Мениджър на дентална практика”, организиран от асоциацията, по време на която ще бъдат представени зъболекарите, които чрез добро управление на своите кабинети и клиники действително помагат на българите да се усмихват.

----------

* Харви Бел, преди да почине през 2001 г., вече на прилична възраст, окончателно определил своята мисия - той виждал себе си като международен посланик на щастието и затова измислил този празник - Международен ден на усмивката. Според Бел това трябва да бъде денят "посветен на доброто настроение и добрите дела" и да преминава под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне". Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.
Празникът на усмивката се отбелязва за първи път в американския град Уорчестър, щата Масачузетс на 1 октомври 1999 г. Хиляди ученици от този град изготвят картички с усмихнатото лице, които изпращат на болници и клиники. Това се превръща в национално и международно водещо събитие на новинарските потоци, съобщават от фондацията Worldsmileday. Специално за този ден пощенските служби на САЩ издават пощенска марка с усмихнатото лице, което се повтаря в чест на този ден и през следващите години, съобщава сайтът -worldsmileday.com.

Няма коментари:

Публикуване на коментар