Translate

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Спешната ни помощ ще се финансира от ЕС

Допълнителните 75 млн. лв. за спешната помощ, заложени в стратегията на Министерството на здравеопазването, могат да дойдат от еврофондовете.
Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като със здравния министър д-р Стефан Константинов прие дарение от Глобул на четири нови линейки за столицата.
"Където и да отидем, години наред нищо не е направено, а всички предвиждат и искат големи пари", коментира той. "Единственото, откъдето можем допълнително да поемаме, са парите от еврофондовете, за да компенсираме с тях вътрешния бюджет", допълни Борисов.
Д-р Константинов пък подчерта, че се надява и занапред да има такива дарения, тъй като те спомагат за подобряване на работата на спешните лекари.
В изготвената от МЗ концепция за спешна помощ се залагат двойно повече пари за нея -150 млн. лв. При представянето на концепцията за развитие на спешната помощ през май т.г. здравният министър обеща да поиска 70 млн. лв. повече за спешната помощ през 2012 година.
---
Центровете за спешна помощ са на европейско ниво по отношение на оборудването, но проблем ни е дефицитът на лекари в тях. Текучеството е изключително голямо и интензивно. В Центъра за спешна помощ в София-град работят само 191 лекари, а свободните места са - 140.

Няма коментари:

Публикуване на коментар