Translate

петък, 21 октомври 2011 г.

Близо 900 българи са в листата на чакащите за трансплантации


В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани. У нас от животоспасяващите операции се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек – 807 човека, сочат данни на МЗ. 95% от пациентите имат нужда от присаждане на бъбрек. Броят на трупните донори през последните пет години варира между 19 и 21 годишно бе оповестено във връзка с европейския ден на донорството - 22 октомври. 
Той ще бъде отбелязан в София в парка „Заимов" в 12 часа. Там се намира градинката на донорите, където ще   бъдат   връчени наградите за детска рисунка на ученици от 7-и до 12-и клас.
Темата на конкурса беше "Частица от теб може да бъде за някого целия свят". В него са участвали над 250 рисунки от цялата страна. Десет от участниците ще получат награди.
За първи път през тази година награди ще бъдат връчени и на координатори по донорство. Отличени ще бъдат трима координатори за цялостен принос в развитието на донорството и един за високи резултати.

------
Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора.  От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар