Translate

петък, 7 октомври 2011 г.

Близо 7000 лекари, джипита, стоматолози и около 307 болници нямат право да ни лекуват

Тъй като те нарушават Законът за защита на личните данни, който е в сила от началото на 2002 г.. Причината е, че не са регистрирани в Комисията за защита на личните данникато администратори на лични данни, а в същото време събират ЕГН-тата, адресите и номерата на личните ни карти. Това е абсолютно забранено според законодателството на страната и поставя под съмнение валидността на издадените от медиците и болничните заведения направления. Причината е, че на документите, с които отиваме при специалист, винаги се пише ЕГН-то ни.
Информацията беше потвърдена от Комисията за защита на личните данни.
За 2011 г. НЗОК е сключила договори с общо 13 560 партньори. 338 от тях са болници, 5374 зъболекари, 4059 лични лекари и 3137 специалисти. В същото време в Комисията за личните данни са регистрирани едва 7006 от тях. Регистрираните джипита, стоматолози и специалисти са само 6756. Болниците, получили право да обработват личните ни данни, са 10. 21 са лечебните заведения за болнична помощ, 125 -за извънболнична, 94 са здравните структури, извършващи друга медицинска дейност като например пластична хирургия. Бройката на медицинските звена и докторите, които работят в нарушение на закона, обаче вероятно е още по-голяма, защото има редица частни клиники и болници, които не работят със НЗОК и нямат договор с нея.
Красимир Димитров, един от членовете на комисията за защита на личните данни,б е категоричен, че единствените, които не са задължени да се регистрират, са докторите, работещи на трудов договор към някое лечебно заведение. От това задължение са освободени и медсестрите. Всички останали медицински лица обаче трябва да получат статут на администратор на лични данни, за да могат да упражняват професията си. Димитров обясни, че според закона администратор, който не се регистрира, се наказва с глоба или с имуществена санкция от 1000 до 10 000 лв. За медиците обаче, които работят с чувствителни лични данни като здравен статус, санкцията, заради последиците от липсата на регистрации, обаче може да стигне и до 100 000 лв.
По думите му започват масови проверки на лечебните заведения и лекарите, по отношение на регистрацията им като администратори на лични данни. Очаква се до края на годината да бъде установено само кои са нарушителите на закона по показател „регистрация". Експертите обаче ще трябва да установят и дали тези, които имат право да работят с чувствителни данни, ги съхраняват по сигурен начин, каква е организацията на работа с информацията и защитата й.

Цветомира Георгиева
В-к „Телеграф”

Няма коментари:

Публикуване на коментар