Translate

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Синдикатите предлагат минимум 6 % от брутния вътрешен продукт да се отделят за здравеопазване


Според д-р Иван Кокалов, председател на федерацията на синдикатите в здравеопазването и вицепрезидент на КНСБ , потребителската такса за посещение при личен лекар трябва изцяло да отпадне.
По думите му тя в самото начало на реформата е създадена с цел да регулира приема, но се оказа , че нито регулира приема, нито спира хората, които желаят. Това е въпрос на доход, който трябва да отпадне изобщо като такса, а примерно да оценяваме дейността на общопрактикуващите лекари не само по това колко хора са се записали, а какъв е резултатът от дейността на лекарите. По-хубаво да отпадне тази такса, а да намерим най-добрия начин тя да бъде включена в остойностяването на труда на общопрактикуващия лекар.
Според синдикатите страната ни се нуждае от ясна визия в областта на здравеопазването, по-голяма прозрачност на разходите, както и повече финансиране. По думите на Кокалов минимум 6% от брутния вътрешен продукт трябва да се отделят за здравеопазване.

„Ние винаги сме се сравнявали не толкова със западноевропейските, защото там надхвърля 10-12 процента, а по-скоро с централноевропейските страни, в които в най-лошия случай е 6 процента от брутния вътрешен продукт. Да се сменят шест министъра на здравеопазването и нищо да не е направено говори, че няма политическа воля, няма и яснота накъде вървим. Трябва да помислят политиците всъщност какво вършим, защото в противен случай започваме да говорим как трябва да се доплаща, как трябва да се вдигат вноски, а не как държавата трябва да участва. Държавата, според мен е най-лошият осигурител и тя източва касата", категоричен е Кокалов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар