Translate

вторник, 25 октомври 2011 г.

53,1% от населението у нас подкрепя правилата за хранене в детските градини

По данни на министерството към момента 11,7% от децата на 3-6 години са със свръхтегло, а 5,6% са със затлъстяване. Тази тенденция се запазва във времето и се увеличава при децата в училищна възраст. 

Основната цел на Наредбата, за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години, обнародвана на 23 август в Държавен вестник, е да се осигури здравословен начин на хранене на малчуганите и така да се намалят рисковите фактори за възникването на редица заболявания като диабет тип 2, сърдечно-съдови болести. Нейните правила трябва да се спазват от всички детски градини, лагери и домовете за деца. Плодовете и зеленчуците трябва да преобладават в менюто на децата в градините за сметка на консумацията на сол, захар и мазнини. Освен това децата трябва да приемат поне по един представител на зърнените храни, картофите, млякото и млечните продукти, месото - птици, риба, яйца. Поне четири пъти в седмицата децата трябва да ядат пълнозърнест хляб, овесени ядки, жито, елда, просо. Новите изисквания влязоха в сила от 15 септември тази година, а контролът над спазването им се поема от РЗИ.
------
Данните от проведената анкета от 29 август до 21 октомври т. г.. сочат, че 53,1% от хората в страната напълно подкрепят въведените с наредба на МЗ правила за хранене в детските градини, 39,9% от анкетираните също я подкрепят, но имат притеснения дали новите правила ще се прилагат от всички градини. 2% от хората не одобряват наредбата, защото са на мнение, че определяща трябва да е най-ниската цена. 4,9% от участниците в анкетата са заявили, че не знаят и не се вълнуват от темата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар