Translate

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

270 деца са лекувани в чужбина

Не се срамувам, че се събират пари с SMS-и, защото основните средства не идват оттам. SMS-те са вид солидарност.  Такива кампании прави и президентът Георги Първанов, и няма нищо лошо в това, заяви след заседание на правителството министърът на здравеопазването Стефан Константинов, на 19.10.т.г..
Той поясни, че е представил в кабинета доклад за дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина със смазващи цифри. За 2010 г. лекуваните деца били 10 пъти повече от изпратените през 2004-та. Тази година средствата са увеличени на 8,2 млн. лева. 
Към началото на този месец в чужбина са заминали 270 деца, а към края на годината броят им ще надхвърли 300. Според здравния министър лимитът на парите, отпускани за лечение, не е попречил на лечението на деца. В някои случаи други организации са доплатили средствата. Разходите на фонда за 2010 година са 5,36 млн. лева, за 2009-а - 3,5 млн. лева, а за 2008-а – 2,5 млн. лева. През 2004 година на лечение зад граница били изпратени 9 деца, през 2005-а - 26, 2006-а - 29 деца, 2007-а - 50 деца. През 2008 година в чужбина се лекували 88 българчета, през 2009-а броят им нараснал на 105, а през 2010-а достигнал 276. 
Парите за здраве в бюджета за следващата година няма да са по-малко, увери още веднъж министър Константинов. Според него е необходимо средствата за „Спешна помощ“ и дежурните кабинети да са повече, както и да се въведе отделно перо за профилактика, така че да не се сблъскваме с проблема на свършилите направления за изследвания и специалист. 
По думите му ножицата между доходите на лекарите е огромна и затова в страната оставаме без патоанатоми и анестезиолози.Началници на клиники изкарват страхотни пари, а останалите тънат в мизерия, допълни той. Това е изкривяване на здравеопазването и изключително опасно за системата. Трябва да се смени начинът на финансиране, тъй като системата на финансиране е лоша, но промяната изисква закони и воля в здравната каса, коментира д-р  Константинов и в тази връзка за пореден път подчерта, че клиничните пътеки са отживелица и иска да въведе диагностично свързаните групи, но мнозина медици са против, макар и да се обявяват за смяна на системата. 
При наличието на клинични пътеки всеки пациент се разглежда като приход, продължи министърът на здравеопазването, който бе категоричен, че е необходимо да се даде повече свобода на болниците и да не се администрира толкова трудът на лекарите. Документите станаха толкова много, че като влезе пациентът в кабинета, лекари и медицински сестри се занимават първо с тях. Трябва да мислим повече за медицина, каза в заключение здравният министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар