Translate

вторник, 18 октомври 2011 г.

Парите за здравеопазване за 2012 г. няма да са и със стотинка по-малко от тези за тази година

Това увери здравният министър д-р Стефан Константинов и подчерта, че през следващата година няма да се промени здравноосигурителният модел и няма да има промени и в солидарния модел в здравеопазването.
Той поясни, че са се договорили с финансовия министър Симеон Дянков относно параметрите на бюджета. Д-р Константинов добави, че в момента се работи парите за системата да бъдат увеличени следващата година, но отказа да даде конкретни цифри.
Здравният министър съобщи, че потребителската такса за преглед при лекар няма да отпадне. Обсъждат се различни методики за определяне на размера й, допълни д-р Стефан Константинов.
Той припомни позицията си за клиничните пътеки и необходимостта от премахването им. „Хиляда пъти съм казвал, че клиничните пътеки не са добър метод на финансиране. И ако трябва да кажа какво всъщност искам да се случи в болниците, то може да се обобщи в изречението - повече медицина в болниците, по-малко търговия, по-малко бюрокрация и лъжене", заяви здравният министър. Той обясни, че премахването на пътеките не означава въвеждане на фиксирани бюджети за болниците. Според него финансирането на лечебните заведения трябва да е гъвкаво.
Озадачен съм от реакцията на БЛС  и оттеглянето им от преговорите с НЗОК и участие в комисиите към МЗ, заяви той.
В края на миналата седмица от съсловната лекарска организация обвиниха управляващите, че формират бюджета за здравеопазване на тъмно. Причина за тези подозрения стана неявяването на представители на здравното и финансовото ведомство на среща с БЛС, на която трябваше да се обсъдят средствата за системата през 2012 г. 
Според здравния министър поведението на председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов е необяснимо и е обвързано с предстоящите избори. Той покани на среща съсловната организация тази седмица, за да изяснят недоразуменията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар