Translate

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

С приза "Лекар на годината" за 2011 г. бе удостоен проф. Григор Горчев


БЛС връчи своите традиционни отличия на признати лекари от столицата и страната, на тържествена церемония в театър "Българска армия" , на  19 октомври-Денят на българския лекар.
С приза  "Лекар на годината" за 2011 г. бе удостоен проф. Григор Горчев, ректор на Медицински университет - Плевен.
Наградата бе връчен на проф. Горчев заради  приноса му в  развитието на българската медицина.  Златният знак е и за създадения от него Университетски телекомуникационен ендоскопски център.
Отличието "За  медицина, наука и най-успешно развиваща се болница" бе връчено на ген. проф. Стоян Тонев, началник на Военномедицинска академия, която през 2008 г. бе определена като „Лидер на престижа и качеството" за всички болници от страните-членки на НАТО.
За "Най-успешно развиваща се областна болница" бе обявена Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище, а за  "Най-добре развиваща се общинска болница"-Многопрофилната болница за активно лечение в Тетевен.
Наградата за  "Принос в лечението на онкоболните" се присъди на Комплексен онкологичен център - Велико Търново.
Отличието "За защита интересите на съсловието" получиха проф. Милан Миланов и проф. Тодор Чернев. 
Къде на шега, къде на истина проф.Миланов предложи за в бъдеще още една награда -"Полюции на годината", която да се връчва на политик, лекар и журналист, за отрицателния принос към българските лекари и лекарското съсловие като цяло.
Със "За принос в развитието на медицинското образование" бяха отличени ректорите на Софийския и на Варненския медицински университети - проф. Ваньо Митев и проф. д-р  Анелия Клисарова.
За първите изготвени Правила за добра практика бе наградено Дружеството по
образна диагностика, с председател доц. д-р Васил Хаджидеков.
Председателят на Комисията по здравеопазване към Народното събрание Десислава Атанасова също бе удостоена с отличието "За защита интересите на лекарското съсловие - политик".
БЛС предлага за награждаване с орден "Стара планина" офталмолога акад. Петя Василева.

------
Проф. Горчев е завършил Висшия медицински институт в Плевен. Има специалности по акушерство и гинекология, онкология и хирургия. Започва работа като ординатор в хирургично отделение в Трявна през 1982 г. По-късно заема различни длъжности в болницата в Трявна и във ВМИ – Плевен, на който става ректор през 2003 г. От същата година е управител на плевенската СБАЛАГ „Св. Марина”. Ректор е на Медицинския университет в Плевен от 2004 г. 
Той е първият лекар, въвел телемедицината в операционните зали в България и е единственият сертифициран хирург на роботизираната система „Да Винчи"  за Югоизточна Европa, през 2008 г..
С „Да Винчи" оперират в гинекологията, но отскоро и в урологията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар