Translate

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

На 20 октомври точно в 2.06 ч. следобед (206 са костите в човешкото тяло!) започва прегръдката за здрави кости

Тя ще обхване всяка група, организация, клуб или семейство, които знаят и подкрепят важността на предпазването от остеопороза посредством три прости стъпки: подходяща двигателна програма, диета, богата на калций и съобразен със състоянието прием на витамин Д, които са насочени към ефективна превенция на заболяването.
Всеки може да се присъедини към инициативата на асоциация „Жени без остеопороза” – член на Международната фондация по остеопороза, в партньорство със здравната администрация в лицето на МЗ и регионалните здравни инспекции (РЗИ), както и с ръководствата на общинските администрации, кани жителите на всички населени места, които през годината се включиха в кампаниите.
-----
Прегледи за риска от остеопороза се извършват в цялата страна. Организаторите са РЗИ и Асоциация „Жени без остеопороза” във връзка със Световния ден за борба с остеопорозата - 20 октомври.
Изследванията са част от Националната програма за ограничаване на остеопорозата, която МЗ провежда за шеста поредна година съвместно с неправителствената организация. Целта на таз годишната кампания е да насочи вниманието на хората към рисковите фактори и значението на профилактиката.

При всеки четвърти българин съществува риск от развитие на остеопороза, сочат резултатите от изследването, обхващащо 19 рискови фактора, в 197 населени места в 60 центъра, срещу минималната такса от 5 лв., от месец март т. г..и сред 10 000 души, част от Националната програма за ограничаване на остеопорозата.
Най-засегнати са хората над 40 години. С най-високо разпространение са три рискови фактора: ниска физическа активност, недостатъчен престой на открито без прием на витамин Д и тютюнопушене. С по-малко от 30 минути дневно физическа активност са 43% от изследваните лица. По-малко от 10 минути дневно на открито, без да приемат добавки с витамин Д прекарват средно 33% от тях. Тютюнопушенето е разпространено сред 32 % от анкетираните.В рамките на Националната програма за ограничаване на остеопорозата в страната се провежда и широка разяснителна кампания за рисковете и профилактиката на заболяването.
През 2011 г. РЗИ и асоциация „Жени без остеопороза” организираха над 700 здравно образователни мероприятия (дискусии, лекции, семинари, обучения, игри, състезания, турнири, изложби, пресконференции) за информиране на населението относно рисковите фактори за възникване на остеопорозата. Също така са направени и над 680 консултации.
В България предстои да стартира 2-годишния проект „Не е късно да спрем остеопорозата”, който беше спечелен като грант от Международната фондация по остеопороза.”. Той ще бъде реализиран от Асоциацията „Жени без остеопорозата” с подкрепата на МЗ. Ще бъдат обхванати 15 000 възрастни хора в 28-те области специализираните домове в страната. Ще бъде извършвано замерване на костната плътност, а специалисти и общопрактикуващи лекари ще насочват рисковите пациенти към специализирана медицинска помощ.

-----

Няма коментари:

Публикуване на коментар