Translate

сряда, 26 октомври 2011 г.

В началото на годината резервът на НЗОК от 1.4 млрд. лв. беше прехвърлен във фискалния резерв

Обяснението на Министерството на финансите за операцията беше, че с парите., събирани от здравни вноски, ще се покриват дефицити в държавния бюджет в следващи години. 
Резервът на касата се трупаше 10 години, като основната част от него е от парите, с които държавата осигурява децата, студентите, пенсионерите, бедните. Той винаги е бил част от фискалния резерв, но до тази година средствата в него бяха целеви и можеха да се харчат само за здраве. Това е ставало няколко пъти при предишни управления, тъй като се налагаше да се компенсират непредвидени в бюджета по-високи разходи на здравната каса за лечение. От 2011 г. обаче държавата може да се разполага с него както реши за необходимо. Освен това вече парите от този резерв могат да се харчат с решение на Министерски съвет, а докато средствата бяха резерв на НЗОК за освобождаването дори на 1 лв. от тях беше нужно решение на парламента.
Въпреки съмненията, че с одържавяването на резерва на касата са финансирани вече направени разходи от държавата, преди месец и половина министър Симеон Дянков обяви, че парите в него са непокътнати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар