Translate

сряда, 14 септември 2011 г.

Сурогатна майка ще може да бъде


само жена с българско гражданство, с добро общо и психично здраве,  между 21 и 43 години и поне с едно живо родено дете, но не повече от два пъти, за да се избегне възможността заместващо майчинство да се превърне в професия. Няма да се допуска яйцеклетката да е от жената, която ще износи бебето. Ако жената е омъжена, е задължително съпругът да даде съгласието си чрез нотариално заверена декларация.
Забранява се заплащането на сурогатната майка, но е предвидена възможността да бъдат заплатени "разумните разноски, във връзка със здравословното поддържане на бременността, необходимите разноски за възстановяването й след раждането, както и финансовото обезпечаване във връзка с временната й нетрудоспособност". Съответно сумите ще се конкретизират в договор, с цел предотвратяване последващо евентуално изнудване.
Това е записано в пакет от поправки в шест различни закони, регламентиращи т.нар. сурогатно майчинство, които са внесени в парламента през последния работен ден от Калина Крумова депутата от "Атака".
Според Крумова една от най-трудните битки ще е в акта за раждане да се записват само имената на биологичните родители. Целта е да се избегне сложната процедура по осиновяване. За наказанията засега е ясно само, че ще бъде криминализирано комерсиализирането на процедурата. Вероятно ще се приравни на посредничество при проституция. Сега затворът за сводничество е от 1 до 6 г. и глоба от 5000 лв. до 15 000 лв. Ако пък сурогатната майка реши да запази детето и не го предаде на биологичните родители, ще се смята за отвличане. Сега за отвличане на непълнолетен наказанието е затвор между 7 и 15 г.
От заместващо майчинство ще могат да се ползват само съпрузи, сключили граждански брак, като поне единият е български гражданин, с установено при жената безплодие или онкологично заболяване, и ако тя е до 45 г.. Ако жената е роднина до 4-о коляно на един от съпрузите, разрешената възраст се качва до 50 г.
Процедурата за сурогатно майчинство може да започне едва след като договорът е минал пред съда.
Заключението за това ще правят медицинските специалисти от обществения съвет на център „Фонд за асистирана репродукция".
Предвижда се дейностите по асистирана репродукция при заместващо майчинство да се финансират от държавата.
Държавата ще води специален регистър на желаещите да се ползват от заместващо майчинство. Предвижда се още съпрузите да участват в програма за психологическа помощ. Тя ще се посещава и от сурогатната майка. Тези, които прекъснат посещенията си при психолог, ще бъдат глобявани от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 3500 до 5000 лв.
По данни на СЗО в България партньорите с репродуктивни проблеми са 270 000.

Няма коментари:

Публикуване на коментар