Translate

неделя, 25 септември 2011 г.

За втори път МЗ обжалва решение на Върховният административен съд по отношение на болестта Алцхаймер


По повод 21.09.2011-Световния ден за борба с Алцхаймер и деменции, Гражданско Сдружение Алцхаймер България акцентира за пореден път върху дискриминацията на тези болните, чието заболяване е колкото здравен, толкова и социален проблем.
Алцхаймер е най-тежката форма на проява на деменциите. Ранната диагностика у нас обаче не е на ниво независимо, че имаме добри специалисти.
В България около 100 хил.души са с някаква форма на деменция, от които 1/3 са с Алцхаймер. Това ще рече, че около 25 хил. души са разпознати и диагностицирани с това заболяване и то в неговата лека и умерена форма, за които е необходимо и медикаментозно лечение, а останалите вече са в напреднал стадий на болестта или изобщо не са диагностицирани. В последния стадий на болестта грижата за такъв болен е 24 часова и са необходими за нея минимум трима души.
В Европа към момента 7.5 млн. души са засегнати от дементни състояния. Очакванията са до 2020 г. броят на тези болни да нарасне двойно, както в световен така и в национален мащаб и това е свързано най-вече с демографските тенденции в Европа и развитите страни.
Според специалистите населението у нас като цяло не е добре информирано за заболяването, за превенцията му и за последствията и проблемите и за семействата на тези болни, а това води най-вече до късна диагностика и невъзможност за лечение на голяма част от страдащите от Алцхаймер.
Болните от Алцхаймер в България плащат сами от 30 до 200 лева ежемесечно за лекарства, защото държавата отказва да ги поеме, независимо, че те са здравноосигурени лица.Това съобщиха от гражданското сдружение.
България е една от трите страни в Европейския съюз, освен Малта и Литва,  в която лекарствата за деменции вкл.и за болестта на Алцхаймер не се поемат от държавата и не се реимбурсират от НЗОК и е в челните редици на демографския срив в света, след Естония и Латвия, допълни Владимир Томов, председател на Конфедерация „Защита на здравето". Независимо, че до сега има изпратени доклади от страна на медицинските специалисти и пациентската организация до МЗ, а през юни тази година Върховният административен съд за втори път разпорежда на здравния министър да промени наредба №38 като включи заболяването Алцхаймер в нея, МЗ отново обжалва и проблемът за тези болни остава все още нерешен, продължи той.
Към преките разходи за лекарства, консумативи, наемане на асистент-помощник неизбежно трябва да се прибавят и непреките, към които се отнасят социалната изолация, липсата на време и т. н., и на фона на цялата тази картина тъжното е, че за втори път МЗ отново обжалва, посочи Томов.
По думите му е необходимо да се промени концептуално отношението към формиране на средствата за здравеопазване.
Данните от проучване на Сдружение Алцхаймер България от април 2011 г. показват, че времето за поставяне на правилната диагноза отнема при 52 % от анкетираните от 1 седмица до 3 месеца, 6 месеца, при 31%, съответно над 1 година при 14 % и над 3 години при 8% от случаите.
По отношение на грижите за болни с Алцхамер 13% от тях посочват, че не са знаели къде да потърсят помощ, 22% съобщават, че нямат информация как да се грижат за страдащ от Алцхамер, а 40% заявяват, че са попадали в ситуация, в която не знаят какво да правят.
Ангажиментът за болен от това заболяване променя изцяло живота на близките около тях. 15% от анкетираните нямат време за себе си, 13-14% нямат време за семейството и приятелите си, 18% постоянно се тревожат за болния, а 12% съобщават, че никога не ходят на почивка.
На пресконференцията бе съобщено още, че от м.юли 2011 по решение на EADC (European Alzheimer's Disease Consortium) лекото инкогнито нарушение, официално трябва да се смята като начален стадий на болестта и да бъде включено в критериите за диагностициране на деменциите, което ще позволи по-ранно диагностициране и по- ранно лечение на болните с деменция.
Според проучване на СЗО към 2030 г.за Европейската общност ще са необходими 250 млрд.евро за деменциите, които включват както директиви така и стартиране на национални планове и програми за лечението на тези заболявания.
А според испанско проучване пък цената на едногодишно лечение на Алцхаймеровата болест възлиза на - 28.6 хил. евро.
По последни данни 1/2 от европейските страни вече имат национален план за действие.
От Гражданско сдружение Алцхаймер България* заявиха, че като европейска страна трябва да получаваме социалните и здравни услуги по европейски и затова ще продължат да се борят заболяването да влезе в наредба №38, НЗОК да поеме поне част от стойността на медикаментите за лечение на болестта на Алцхаймер и да се приеме национален план за действие в тази област.
--------
* Гражданско сдружение Алцхаймер България е създадено през 2003 от близки на болни и професионалисти като организация с идеална цел, в обществена полза. Организацията е член на „Алцхаймер Европа” и Конфедерация „Защита на здравето”. Активно участва в информиране на обществото за проблемите на болните и семействата като организира кампании за промяна на здравните и социални политики по отношение на възрастните с деменции и техните семейства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар