Translate

сряда, 21 септември 2011 г.

Хранителните алергии се зараждат в майчината утроба

Данните от ново японско изследване, което обхваща над 13 000 ученици показват, че развитието на алергиите започва в пренаталния период, т.е. още докато бебето е в майчината утроба. Те показват също така, че при първородните деца хранителните алергии, ринитите и конюнктивитите са много по-чести. Не се открити разлики в случаите на астма и атопичен дерматит при по-големите и по-малките деца в семейството. Данните сочат, че хранителна алергия развиват 4% от първородните, рискът намалява на 3.5% при вторите деца, а при третите спада до 2.6%. Този вид алергия се проявява почти ведната - в рамките на минути или часове след консумация на даден продукт. Проблемът е видим, но все пак той трябва да се потвърди и чрез специален тест за реакция върху кожата. Симптомите на алергия варират от екзема до астма, възпаление на хранопровода, диария, повръщане. Най-често срещаните хранителни алергии са към мляко, яйца, фъстъци, брашно, соя, риба и морски деликатеси. По-често срещано състояние от хранителната алергия е хранителната непоносимост към различни продукти, чиито признаци също включват повръщане, диария, повишено слюноотделяне и кожен обрив. Такова състояние е непоносимостта към лактоза при децата, която се развива заради дефицит на ензима лактаза, разграждащ млечната захар. Обаче за разлика от хранителната непоносимост, която е проблем на храносмилането, хранителната алергия е заболяване на имунитета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар