Translate

сряда, 14 септември 2011 г.

България е на последно място в Европа по качествено лечение на болните от диабет

Елисавета Котова,председател на Националната асоциация на децата с диабет, алармира, че  през последните 2 години у нас се наблюдава твърде обезпокоителна тенденция на нарастване случаите на диабет особено при малки деца на възраст между 3-5 години. Факт са и първите и два случая на новородени, с развит диабет още в утробата на майката.
От Неправителствената организация отново настояват здравната каса да поеме инсулиновите помпи, които са непосилни за повечето пациенти, да се увеличат тестлентите за диабетиците над 18 години, както и на децата до 18 години с диабет да се отпуска безплатно аналогов инсулин, който осигурява най-добро качество на живот,тъй като действа по-бързо и е по-пречистен от конвенционалния. Аналоговият инсулин е особено подходящ за лечението на най-малките пациенти на две и три години, подчерта Котова.
Те настояват още и за това не касата, а лекаря да има право да преценява какъв да е видът на инсулина и какво трябва да бъде лечението на децата като критериите на НЗОК бъдат облекчени.
За да може едно дете да кандидатства за лечение с аналогов инсулин, обаче, здравната каса изисква пациентът да е бил минимум шест месеца на конвенционален инсулин, съобщиха от асоциацията и предложиха тези критерии за децата на възраст до 18 години дори изцяло да отпаднат.
По думите на Котова няма логика група от 3 – 4 чиновника да определят вида на инсулина и да решават съдбата на диабетно болните деца в страната. И макар аналоговият инсулин да е по-скъп, разликата в цената на лечението с аналогов и конвенционален инсулин е по-малко от 20 лева на месец, не се изразходват повече пари от касата, ако се премине към него, за да се избегнат обаче по-късните усложнения при децата. При аналоговия инсулин имаш възможност не ти да се ръководиш от инсулина, а той да се ръководи от те, бе категорична тя.
България е на последно място в Европа по качествено лечение на болните от диабет. Нивото на лечение на децата с диабет е същото и не се е променило в сравнение с годините назад. Единствено при лечението на децата отпадна гликиран хемоглобин, но всичко останало като критерии си остана, твърди Котова. Тя изрази надежда до ноември, когато е Световният месец на диабета, да има някаква промяна в лечението на диабета и то да се подобри.
У нас все още не може да се каже, колко е точния брой на децата с диабет, тъй като все още регистър. Според екстраполираните данни те са около 2500-3000 във възрастовата група до 18 години.
От Асоциацията планират да покаже начина на живот на диабетиците чрез 5 кратки филмчета, в които диабетици от различни възрасти ще представят ежедневието си до най-малките подробности, като на 1 ноември ще бъде премиерата на първия от тях.. Сред хората, които ще говорят за здравословния си проблем, ще бъде и алпинистът Боян Петров, който въпреки болестта продължава да изкачва върхове.
Проучванията до момента показва:
·         първо, че кърмените деца са по-малко застрашени от диабет тип 1. В България обаче почти 10% от майките въобще не кърмят децата си и едва 37% от българчетата са кърмени до шестия месец;
·         второ, че газираните напитки, които са масово предпочитани от децата, могат да развият болестта;
·         и трето - диабет тип 2 е в пряка връзка с наднорменото тегло, което се среща при над 30% от българчетата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар