Translate

сряда, 21 септември 2011 г.

Алерген-специфичната имунотерапия - терапия с алергенни ваксини


По думите доц. Васил Димитров, председател на Българското алергологично дружество напоследък се говори не за горни и долни дихателни пътища, а за единен дихателен път, което ще рече, че ако един алергичен ринит не се лекува правилно той се превръща в бронхиална астма.
Алерголозите у нас са 100 като 1/3 от тях са детски. В три района на страната - Кърджали, Ямбол и Монтана обаче няма алерголози, съобщи той.
Акад. Богдан Петрунов подчерта,че алергията е съвременно, социално значимо заболяване на имунната система, която реагира „извратено” към най-различни фактори от външната и вътрешната среда на организма и на това се дължи алергизацията или неговата свръхчувствителност.
Той посочи, че генетичните фактори са в основата на 50% от бронхиалната астма, алергизацията към поленовите алергени обяснява 15% от случаите, микрокърлежите в домашния прах предизвикват 10% от тях и въздушните/индустриалните замърсители също в около 10% са причинители на заболяването.
По думите алерген-специфичната имунотерапия (ASIT) е позната още като терапия с алергенни ваксини и това е единственото лечение, което модифицира естествения ход на алергичната болест. Едно от предимствата на тази терапия е, че намалява приемът на симптоматични лекарства за лечението на алергията, намалява или премахва симптомите в дългосрочен план, предотвратява прогресията на алергичния ринит в астма и намалява рискът от друг нов тип алергизация на организма т. е. избягва се развитието на чувствителност към други алергени.
ASIT се прилага под формата на подкожни инжекции или сублингвално, което е много по-удобно и не е съпътствано от сериозни рискове.
Много важно е ASIT да започне на време и да се спазва стриктно предписаната схема на лечение. Обучението на болните е елемент от съвременното лечение. А бъдещето е строго индивидуализирана терапия, насочена към конкретния човек, подчерта акад. Петрунов. У нас един курс на лечение от 7-8 месеца е 30 лв.. В другите държави лечението е десетократно по-скъпо. Оптималната продължителност на една имунотерапия, която възстановява хармонията между алергичния човек и околната среда, е 4 години и след това има 8 години на безсистемен период т.е. на запазване на ефекта.
България с нищо не отстъпва на най-развитите страни по отношение на лечението на алергичните заболявания, каза в заключение той. 
--------------------------------------------
Знаете ли, че:

Възможността за развитие на алергични реакции зависи от генетичното предразположение на организма, факторите на околната среда, алергените, замърсяването и начина на живот;
Алергизиращи фактори т. е. алергени са: битови алергени-домашен прах, микрокърлежи/акари, хлебарки, косми и пърхот от хора и животни и др; поленови алергени-от треви, дървета, храсти и цветя; бактериални алергени-от околната среда и от човешкия организъм; хранителни алергени-от растителен и животински произход; лекарствени алергени-с най-различен химически състав и начин на действие; инсектни алергени-от пчели, оси, стършели, комари и др.; индустриални алергени-най-различни прахове, газове, аерозоли и синтетични материали; паразитарни алергени-от най-различни чревни паразити.

--------------
Основните алергични заболявания са: бронхиална астма, астматичен бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), алергичен ринит, уртикария, атопичен дерматит, хранителна алергия, лекарствена алергия, инсектна алергия, алергичен/анафилактичен шок и серумна болест.
Алергията е хронично заболяване, но няма непрекъснато прояви т. е. тя е своеобразен тип възпаление на организма;
Въздушното замърсяване допринася за появата на алергии;
Тютюнопушенето също рязко увеличава риска от развитието на алергични заболявания;
Бактериалните и вирусни инфекции инфекции са предпоставка за развитието на алергия;
При кожните проби с алергени (прик тестове) при много лекото убождане с игла не трябва да има изтичане нито на лимфа нито на кръв;
Изследването е специфично като индивидуално се избират алергените и достоверността на резултата е над 80%;
Пациенти с поленова алергия се изследват, през есента и зимата, когато заболяването е в ремисия, а всички противоалергенни лекарства трябва да бъдат спрени минимум една седмица преди това;
Не е вярно, че може да настъпи алергизиране на пациента при един такъв прик тест;
Кожните проби се правят на деца над 3 годишна възраст обикновено, а кръвните тестове, които са доста по-скъпи, може да се правят при деца над 9 мес. възраст;
Опитът за отстраняване на алергена много често завършва неуспешно;
По време на бременност и кърмене антихестаминови препарати не се приемат;
Алергичният ринит много често не се диагностицира и той може в над 50% да премине в бронхиална астма;
Микрокърлежите обичат влажен въздух;
Климатиците са доста добър резервоар за плесени. Саксийните цветя, ако се полива прекалено често също;
Да се твърди, че кремовете за лице не съдържат алергизиращи съставки е глупост;
Храната за рибки е много мощен алерген;
Пчели, оси, стършели се привличат от дрехите с ярки цветове, от миризмата на пот или на някои парфюми и дезодоранти;
--------------
Днес се приема, че не по-малко от 30-40% от човешката популация е алергизирана към различни видове алергии, около 800-900 млн. души страдат от различни алергични заболявания;
По данни от 2007 г. от бронхиална астма страдат 300 млн. души, от ХОББ 80 млн., от алергичен ринит 400 млн. и други хронични алергични дихателни заболявания-50 млн. души;
В САЩ около 16% от населението се лекува от алергични заболявания, за които се изразходват над 1 млд.долара само за медикаменти;
В Англия 21% от населението страда от полиноза, което е свързано с приемането на над 200 000 души в болнични заведения годишно;
В Европа близо 1,5 млн. страдащи от алергии провеждат алерген-специфична имунотерапия. Годишно в света, по данни само на здравноосигурителните каси, се предписват симптоматични лекарствени средства за лечение на алергични заболявания на стойност над 12 млрд. долара.
У нас над 9% от населението страда от бронхиална астма, над 10% от полиноза, над 2% от целогодишен алергичен ринит и над 0.9% от медикаментозна алергия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар