Translate

сряда, 14 септември 2011 г.

България бе домакин и на втория конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум(ЮЕМФ)

Във форума проведен от 07 до 11.09.2011 г. в Несебър, участие взеха над 500 делегати от Украйна, Латвия, Македония, Казахстан, Сърбия, Беларус, Португалия, както и представители на изпълнителната и законодателната власт, национални и регионални здравни институции, мениджъри на здравни заведения, водещи експерти по здравна политика БАПЗГ, БФС и ОПЛ.
Официални гости на събитието бяха д-р Уончат Субхачатурас,президент на Световната медицинска асоциация(СМА), д-р Владимир Лазаревик, председател на Постоянния комитет на регионалното бюро за Европа на Световната здравна организация (СЗО) и др.
В рамките на конгреса, получил изключително висока оценка от Европейската акредитационна комисия за непрекъснато обучение по медицина, освен научната част, обхващаща най-новите тенденции в лечението на социално значими заболявания като диабет, онкологични, сърдечносъдови и инфекциозни болести, в която доклади бяха изнесени от лектори от България и чужбина, беше проведена и дискусия относно здравните реформи и финансирането в страните от региона.
По време на кръглата маса, посветена на тази злободневна тема, бяха представени подробни презентации за здравните системи в Украйна, Сърбия, за реформите в Португалия, както и бяха направени много предложения от присъстващите лекари в залата. Очертаните проблеми, в голямата си част общи за много от страните от региона като недофинансиране на здравния сектор бяха разгледани в контекста на предстоящото обсъждане, което се прави от регионалното бюро на СЗО за концепция и стратегия 20/20.
Стана ясно, че и в други държави при много от лекарите липсва мотивация за работа, налице е разочарование от професията, поради ниското финансово възнаграждение на лекарския труд.
Д-р Субхачатурас образно сравни здравеопазването със самолет, при който независимо, че дестинацията е една, всеки пътник ползва икономична, бизнес или първа класа, в зависимост от финансовите си възможности. Според него обаче за бедните трябва да има съвместно плащане от компенсаторен фонд, като е необходимо да се създаде и фонд, който да компенсира злополуките при медицинските интервенции. По думите му ПИМП е на-важната и там трябва да бъдат съсредоточени усилията за материално и професионално развитие и усъвършенстване, без  да се забравя, че количеството, качеството и медицинската етика трябва да вървят и да се развиват паралелно-ръка за ръка.
Стана ясно още, че у нас здравеопазването в момента е такова, каквото е било в Португалия преди 30 години, че то е в катастрофално, бедствено положение, именно поради липсата на дългосрочна концепция за неговото развитие с близки цели и ресурсно мислене в период на криза.
Участниците във форума бяха единодушни, че е наложително да се определят общите приоритетите за Европейския регион по отношение на здравеопазването и да се наблегне на публично частното партньорство, което спестява на всяка държава много средства. Те бяха единодушни още  и че ще работят за подобряване на здравеопазването, което трябва да бъде истински приоритет на всяка държава, независим от икономическата ситуация в нея.
Проф. Веселин Борисов, член на борда на ЮЕМФ със своята презентация недвусмислено показа, че без пределно ясни и точно определени не много на брой приоритети здравната реформа ще си остане в плен на хаоса и случайността и всички ние ще си останем свидетели на обърнати реалности – много приоритети, но единствено с лозунгов и пожелателен характер.
В заключение той подчерта, че е време  да се премине от псевдоприоритетите към истинските приоритети, към здравната политика, основана на доказателствата и на приоритетите, за да имаме наистина свободен избор и да се сложи край на сегашната ситуация.
Д-р Олег Мусий, председател на Украинската медицинска асоциация съобщи, че не само в страната му, но навярно и в другите страни от региона ситуацията е аналогична, а именно че всяко правителство идвайки на власт декларира, че ще направи реформа и всяко я опорочава, че всеки здравен министър предлага свое виждане и въвеждане на здравната реформа и всичко започва отначало. В тази връзка той съобщи, че в Украйна възнамеряват да създадат министерство на реформата, което след като изпълни своето предназначение ще престане да функционира.
Няма как да вървим напред, ако не се залагат нещата в средносрочен план т.е. отправната точка е споделяне на основните принципи, които се определят от СЗО.Ние сме страна членка на ЕС и трябва да направим реалистичен план за да догоним сериозното изоставане, което имаме, защото е недопустимо за здравеопазване да се отделят по 180 евро на глава от населението при 1800 за Европа, заяви д-р Андрей Кехайов, президент на ЮЕМФ и председател на Сдружение „Български лекар”. 
Необходими са реални реформи, а не общи приказки. Тук повече от всякога е необходим дебат в правилната посока. Ето защо всички участници в този форум се обединихме около идеята проблемите, които имат здравните системи и това политиците да превърнат реално, а не на думи, здравеопазването в приоритет, категоричен бе той.
Д-р Кехайов представи книгата си „АЛМАНАХ ЛЕКАРИ-ОБЩЕСТВЕНИЦИ”, отдаваща дължимото внимание на тези представители на лекарската професия, които имат активно участие в обществено-политическия живот на България. Той подчерта, че този конгрес се е превърнал в своеобразен университет за непрекъснато обучение по медицина, тъй като е получил 18 европейски кредита от Европейската комисия по непрекъснато обучение по медицина, което го нарежда като един от най-сериозните форуми за месец септември.
По единодушно прието решение на борда на ЮЕМФ д-р Кехайов за първи път връчи наградата „Лекар на Югоизточна Европа”.
С отличието бяха удостоени проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на Университетска национална специализирана болница за активно лечение "Св. Екатерина" и проф. Йован Тофоски,вицепрезидент на ЮЕМФ и президент на Македонската медицинска асоциация.
Проф. Начев е роден на 9 ноември 1951 г. в град Казанлък. В своето професионално развитие е изминал пътя от ординатор, асистент, главен асистент. От 1991 е доцент, а през 1996 г. придобива научната степен Доктор на медицинските науки. През 1998 г. е избран за професор. Той е бил последователно заместник директор, директор и член на Управителния съвет на Националната здравноосигурителна каса. От 2000г. до момента е национален консултант по кардиохирургия, а от 2004 г. е председател на Общото събрание на Медицински университет – София. Той е член на Българско хирургично дружество, Българска асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия, Дружество по кардиология в България, Дружество по съдова хирургия и ангиология, Научна комисия на ВАК, редакционната колегия на списание “Хирургия”. Председател е на Българско дружество по кардиохирургия и член на редица международни медицински дружества.
„Все още живея с проблемите на пациентите си, събуждам се и мисля за тях. Продължавам да имам претенции към себе си за всеки отделен пациент” – казва проф. Начев.
Проф. Тофоски има зад гърба си дългогодишен опит като гинеколог. Работи в областта на имунологията и стерилитета, Той е въвел метода за in-vitro оплождане в Македония. През 1997 г. става професор. Автор е на над 130 научни доклади.  Има многостранна обществена дейност, включително активно участие в работата на Македонския червен кръст. Той е сред инициаторите и учредителите на ЮЕМФ.
С отличия бяха удостоени още и д-р Стилянос Антипас, който също е сред учредителите на ЮЕМФ и д-р Олег Мусий, президент на Украинската медицинска асоциация.
Специални награди за принос за развитието на международното сътрудничество в областта на медицината и за развитието на ЮЕМФ получиха д-р Субхачатура и д-р Лазаревик.
Д-р Андрей Кехайов бе удостоен пък с плакет от името на СМА.
Делегатите приеха заключителна декларация от срещата в Несебър, която ще бъде отправена към Регионалната бюро на Световната здравна асоциация на срещата, която започва в Баку на 12 септември т. г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар