Translate

вторник, 19 юли 2011 г.

US лекари настояват затлъстелите деца да се отнемат от родителите


Държавата трябва да взема от родителите им дебелите деца и да ги настанява временно в специални домове, където да бъдат приучени на здравословно хранене и съответно да отслабнат, призоват американски лекари. Намесата на държавата може да послужи по-добре на интересите на много затлъстели деца, чиито живот е застрашен, пишат д-р Линдзи Мъртоф от Харвардския факултет по обществено здраве и д-р Дейвид Лудвиг от детската болница в Бостън в статия, публикувана в "Джърнъл ъф дъ американ медикъл асосиейшън" (JAMA).
В случаи на тежко детско затлъстяване отделянето от семействата може да се обоснове от юридическа гледна точка заради непосредствените рискове за здравето на децата и невъзможността на родителите да се заемат с техните здравословни проблеми. Такова затлъстяване може да има незабавни и необратими последствия за здравето на децата, като например диабет от втори тип, се казва още в статията на лекарите. Според тях сегашното законодателство закриля недохранени деца, но то трябва да се използва и при затлъстелите деца. Засега това се прави само в отделни щати като Калифорния, Ню Мексико и Ню Йорк.
Дейвид Лудвиг сподели пред британския в-к "Дейли мейл", че е започнал открито да говори по въпроса, след като в клиниката му довели 3-годишно момиче, тежащо 101 килограма. Родителите били инвалиди, с ниски доходи и им е било трудно да контролират храненето на момиченцето. Преди година д-р Лудвиг се заел с лечението на 12-годишно момиче, тежащо 152 кг, което боледувало от диабет, имало висок холестерол и кръвно налягане, а също сънна апнея. След като той предприел терапия, детето отслабнало с 57 килограма, все още е пълно, но диабетът и апнеята изчезнали. Според него настаняването в специалните домове трябва да се прилага само при деца със свръхнаднормено тегло, които в САЩ наброяват два милиона. Той добави, че отделянето от семейството е по-добрият вириант, отколкото децата да бъдат оперирани за намаляване на теглото.
В-к "Дейли мейл" добавя, че според британските здравни власти от наднормено тегло страдат един на всеки 10 първокласници, докато при завършващи училище те са вече 5 на всеки 10 души.

Няма коментари:

Публикуване на коментар