Translate

сряда, 6 юли 2011 г.

Животът на българина - на вълната на здравето

Въпреки че здравословното хранене става все по-модерно в последните години, българинът все още е далеч от здравословния балансиран модел на хранене

Това е изводът от дискусията, посветена на здравословния начин на живот.
Целта на събитието „На вълната на здравето” бе да отговори на едни от най-актуалните въпроси, свързани със съвременния хранителен модел на българина и ролята на хранителните добавки за постигане на цялостен здравен тонус и превенция на рисковете, произтичащи от вредните хранителни навици.
Серията АктаСтайл, на най-голямата фармацевтична компания у нас – Актавис, застана зад инициативата, с богатото си портфолио от висококачествени и същевременно достъпни хранителни добавки и витамини.
Меките желатинови капсули на продуктите от серията са разработени на базата на модерни формули и съдържат изцяло натурални екстракти. Серията обединява добавки и витамини, които обогатяват хранителния модел на съвременния българин и са подходящи за превенцията на редица нехронични инфекциозни заболявания – сърдечно-съдови проблеми, остеопороза, злокачествени и доброкачествени ракови заболявания, уголемяване на простата и др.
По време на събитието бяха представени някои от най-популярните хранителни добавки от серията АктаСтайл: ЛеноФорт, ГинкоФокус, ВитаЕксперт Остео и УриНормал, които спомагат за превенцията на най-често разпространените нехронични инфекциозни болести у нас.
Натуралният екстракт от ленено масло и високото съдържание на Омега 3 мастни киселини, които се съдържат в ЛеноФорт, подобряват дейността на сърдечно – съдовата система, регулират нивата на холестерола и спомагат за ефективната профилактика от сърдечни простъпи, инсулт и инфаркт. ГинкоФокус – хранителната добавка със съдържание на натурални екстракти от Гинко билоба, подпомага мозъчната функция, допринася за забавяне на процесите на стареене и подобрява кръвооросяването на мозъка.
Гост – лекторът на форума проф. Донка Байкова отчете редица негативни тенденции, проявяващи се в българския хранителен модел, през последните десетилетия. Данните от проучвания на национално ниво очертават детайлно картината на консумацията на храни в страната. А това най-често са тестени изделия, животински храни с високо съдържание на мазнини и бял хляб, който заема 60–68% от общото количество на консумирани зърнени храни у нас. Все още сме далеч от стандартите за пълноценен хранителен режим и по отношение на консумацията на мляко, сирене, яйца, риба, свежи плодове и зеленчуци.
Оказва се, че отношението на българина към балансирания хранителен режим и схващането му за здравословен начин на живот все още се плъзгат по повърхността на проблема и тепърва предстои да се развиват. Според проф. Байкова негативната статистика относно здравния статус на нацията може да бъде променена чрез повишаване на здравната култура и преди всичко чрез профилактика.
Към нездравословния хранителен модел се добавят и редица вредни фактори като високите нива на стрес, масовата консумация на храни от все по-популярните вериги за „бързо хранене”, тютюнопушенето, ниската физическа активност.
Всички тези явления рефлектират върху здравния статус на населението. През последните години у нас се наблюдава рязко покачване на нивата на заболеваемостта и епидемия от хронични неинфекциозни заболявания, познати като „болести на цивилизацията” - високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, хипертония, инфаркт и инсулт, доброкачествени и злокачествени ракови заболявания, затлъстяване, остеопороза, диабет тип ІІ и др., коментира проф. Байкова.
Според национални проучвания на здравния статус на населението 62-65% от всички смъртни случаи в България се дължат на заболявания на сърдечно-съдовата система, докато в западноевропейските и средиземноморските страни смъртността от болести на кръвоносната система е стабилизирана на относително ниски нива.
Професор Байкова представи данни от проучвания на световно ниво, които идентифицират хранителните добавки като основен компонент на балансираното здравословно хранене и превенцията на различни здравни рискове. Хранителните добавки подобряват хранителния баланс, активират обменните процеси и притежават силни антиоксидантни свойства, които намаляват неблагоприятните здравни рискове.
Тя подчерта, че в съвременния модел на хранене на българина се наблюдава хроничен недостиг на калций и витамин D, които имат изключително важно значение за костното здраве и за намаляване на риска от остеопороза. В България над 800 000 човека страдат от остеопороза, посочи тя. Това е и причината хранителните добавки с високо съдържание на калций и витамин D да стават все по-популярни у нас. Добавката ВитаЕксперт Остео от серията АктаСтайл поддържа здрави костите и е препоръчителна за жените в период на менопауза, когато рискът от остеопороза е висок следствие на намалените количества калций и загубата на костна маса. Засегна и едно от най-често срещаните сред мъжете заболяване, а именно доброкачественото уголемяване на простата. Ефективното решение на серията АктаСтайл за превенцията на този проблем е УриНормал, посочи тя. Натуралният екстракт от палмовото дърво Сао Пламето, който се съдържа в УриНормал, поддържа простата здрава, подпомага функциите на пикочно-половата система и позволява поддържането на сексуалната функция, поясни проф. Байкова.
Според Страхил Руйчев, маркетинг мениджър в Актавис, здравословният начин на живот не е клише, лишено от съдържание, и колкото по-скоро българите се отърват от тази нагласа толкова по–добре за всички нас.
В развитите западноевропейски страни здравословният начин на живот и приемът на хранителни добавки са част от здравната култура. Освен всичко друго приемът на хранителни добавки има потенциал да намали значително заболеваемостта, което от своя страна ще се отрази благоприятно на целия социален сектор и ще допринесе за намаляване разходите за здравеопазване, коментира той.
Наред с тези важни здравни теми, които бяха дискутирани в рамките на събитието, гостите имаха възможността да усетят духа и посланието за здраве и сила на продуктите АктаСтайл благодарение на професионалните танцьори от Dance Zone.
В две изпълнения артистите пресъздадоха нагледно и по изключително нестандартен начин ефекта на хранителните добавки АктаСтайл за постигането на цялостен здравен тонус.


Няма коментари:

Публикуване на коментар