Translate

събота, 23 юли 2011 г.

Истински урок по благотворителност изнесоха най-малките жители на Бургас


Малки художници твориха слънце и море за болните си връстници


Урок по благотворителност дадоха 23 деца от пет школи по изобразително изкуство в Бургас, които се събраха в Морската градина, за да нарисуват своите летни емоции и да ги дарят на детските отделения на многопрофилната болница в града. Няколко часа малките творци рисуваха „Морето на моето детство” в първия благотворителен пленер „Деца рисуват за деца”, организиран от сдружение „Слънце и деца” и единствената детската арт галерия „Де’ арт”. 
В по-късните часове на деня, всички рисунки бяха изложени в специална експозиция на открито на терасата на Морското Казино в Бургас. Така хиляди граждани имаха възможността да се полюбуват на „оживялото” море във въздействащите платна на най-младите таланти на Бургас.
На тържествено награждаване художниците Красимир Зинин, Йордан Петров и общинската съветничка и учредител на сдружението „Слънце и деца” Диана Йорданова отличиха трите най-интересни морски интерпретации. Първата награда – платно и маслени бои, получи единадесетгодишния Павел Стоев от ателието по рисуване към читалище „Просвета 1927”. На второ място се нареди осемгодишната Илияна Нейчева от школата по изобразително изкуство към ОУ „Братя Миладинови”, а на трето място- възпитаникът на школата по декоративно изкуство към НЧ „Светилник 2007” Георги Стефанов. „Желанието ми е тази инициатива да се превърне в традиция, догодина да излезем от рамките на регионалното и да превърнем пленера в национален, сподели развълнувана Диана Йорданова, която е и идейния носител и главен организатор на първия детски благотворителен пленер. Участниците бяха приветствани от заместник- областния управител Златина Дукова и заместник- кмета по култура на Община Бургас – г-жа Йорданка Ананиева.
Директорът на бургаската болница – д-р Георги Матев лично  прие дарението и благодари на малчуганите за картините, които ще радват връстниците им в болничните стаи. “Добротата и състраданието са добродетели, които приближават човек към съвършенството”, развълнува се докторът и призова малките творци да развиват тези качества, за да осмислят живота си. 
Д-р Матев покани малките творци „на гости” в МБАЛ, за да се убедят сами как техните рисунки ще внесат радост, светлина, уют и упование в сивите болнични помещения.


Няма коментари:

Публикуване на коментар