Translate

четвъртък, 28 юли 2011 г.

Таван за възрастта на осиновителите предвижда да въведе правосъдното министерство


Според зам.- министър Даниела Машева ограничението ще бъде записано в новия Закон за детето, който в момента усилено се работи. Текстовете за осиновяванията
ще бъдат извадени от Семейния кодекс и ще намерят място там. Предложението на юристите е разликата във възрастта на кандидат-родителя и детето да не надхвърля 45 г. Това означава, че ако двойките осиновят по-голямо дете, те самите също ще може да са малко по-възрастни. Границата ще е динамична, а не закована и ще зависи от годините на самото хлапе. Според Даниела Машева подобни ограничения има в редица страни, като например Италия и Холандия. В Швеция за осиновяване могат да кандидатстват само до навършени 42 г. В съседна Гърция лимитът пък е 60 г.
В регистъра за международни осиновявания има и мераклии над 70 години, като част от тях са се възползвали от особеностите на своето национално законодателство и са получили съответното разрешение. Целта е да намерим семейство и близки за детето, сред които то да израсне, а не да изпълним желанието на кандидатите, коментира зам.-министърката. Според Цветелина Василева, шеф на Регионалната дирекция за социално подпомагане в София, и у нас има осиновители до 74 г. Най-често обаче средната им възраст се колебае от 40 до 55 г.
Такава е обичайната възраст и на самотните жени, които искат да гледат изоставени деца. Василева също подкрепя възрастовото ограничение, защото ще е в интерес на детето.
След последните промени в Семейния кодекс процедурата по осиновяванията се ускори значително и само през миналата година  в страната са намерили своето ново семейство над 900 деца, а в чужбина- 246. Последното наистина е впечатляващо, ако се погледнат данните на 708-те деца, вписани в международния регистър. Те всички са
получили по три отказа от българи
и повечето имат сериозни заболявания. Част от тях са с олигофрения, със синдром на Даун, забавено умствено развитие и с различни физиологични увреждания. Има и здрави ромчета, които българите също не искат. В регистъра е описано, че някои от майките са с тежка обремененост, сифилистички и какво ли още не. Само от София след поредните откази за международно осиновяване са предложени 70 деца, 3 от които са от наркозависими майки. Въпреки тежкото състояние на децата
броят на отказите от чужденци също намалява
от 34% през 2008 г. на 24% през миналата година. Това показва, че вече по-добре успяваме да се съобразим и да отговорим на изискванията на бъдещите родители, коментира зам.-министър Машева. От януари досега са предложени още 235 деца, като на 165 документите вече са напълно обработени. 
В Италия най-много българчета
Според статистиката най-много са осиновителите от Италия - при тях са отишли над 55% от всички осиновени наши хлапета. В САЩ са 30%, но пък там става дума за деца с особено големи увреждания и с тежки специални нужди. Очевидно имат много добре развита социална политика и семействата, които се наемат да отглеждат такива деца, получават солидни подкрепа и помощ от държавата и обществото, коментира Машева.
След промените в закона 200 българи, живеещи постоянно зад граница, получиха правото да си вземат дете по стария ред. По новия, вече в регистъра за международни осиновявания, са се записали 12 нови  двойки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар