Translate

събота, 30 юли 2011 г.

Брюксел изчиства етикетите на хранителните продукти от подвеждащи твърдения за здравословно въздействие


Хранителната промишленост ще трябва да направи голямо "почистване" на етикетите си и да изтегли над 2000 подвеждащи твърдения за здравословно въздействие, съобщи Европейската комисия, цитирана от Франс прес.
"Намалява равнището на холестерол", "заздравява костите", "улеснява кръвообращението" и други такива обещания върху етикетите на хранителните стоки, които се продават в ЕС са подвеждащи, посочи Фредерик Венсан, говорител на
еврокомисаря по здравеопазването и въпросите на потребителите Джон Дали.
Европейската агенция по сигурността на храните бе натоварена да даде научното си мнение за тези твърдения. От първоначални 44 000 твърдения, предоставени от страните членки на ЕС те са редуцирани едва до 2760. От тях само 510 твърдения на етикетите на храните са се оказали научно обосновани.
Анализът на Европейската агенция по сигурността на храните не се отнася до продукта, а до съставките, чиято полза е изтъкната.
Отхвърлянето на едно твърдение не означава, че продуктът не е добър, а само, че обещанията на етикета не са коректни, поясни Фредерик Венсан.
Европейската комисия ще подготви проекторегламент въз основа на мнението на агенцията и ще го представи на страните членки, като решение се очаква през 2012 година.
Когато новите правила бъдат приети, производителите ще имат 6 месеца да премахват неверните твърдения от етикетите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар