Translate

четвъртък, 14 юли 2011 г.

Държавата застрашава живота на децата, нуждаещи се спешно от животоспасяващо лечение в чужбина


За това алармираха от пациентски организации в здравеопазването. Те поискаха незабавна отмяна на постановлението  на МС, с което се въвежда таван от 180 000 лв. на отпусканите средства за лечение на деца в чужбина.
Ако това не стане в съвсем скоро време ще атакуват това постановление пред Конституционния съд.
Проблемът е уникален и грандиозен и не може да допуснем неглижирането му, съобщи председателят на Български пациентски форум Теодора Захариева.
Това решение на кабинета означава, че децата, нуждаещи се трансплантация в чужбина, няма да могат да получат средства от държавата за това. Ще предприемем всякакви действия, за да защитим изконното право на живот на българските деца. Ще се обърнем за подкрепа и към омбудсмана Не са изключени и протести в цялата страна, заяви предупреди тя.
Според нея МФ и МЗ са подвели МС при вземането на това решение, в противен случай премиерът Борисов не би сравнявал лечението на децата, което не може да бъде извършено в България, с операцията на коляното си, което избрал да извърши у нас за 600 лв. вместо в Щутгарт за 6000.
Поставянето на лимит до 180 хил. лв. на дете е недопустимо и реално застрашава живота на нуждаещите се деца. Текстът ощетява и децата, нуждаещи се от присаждане на орган. Те реално ще бъдат лишени от право на трансплантация, коментира Красимира Величкова от Българския дарителски форум. Тя обяви, че с поставения лимит децата, които имат нужда от трансплантация, ще трябва да намерят допълнително около 100 хил. евро, за да може тя да им бъде извършена в чужбина. Децата, които се нуждаят от трансплантиране на органи, са 19.
За първото шестмесечие на годината има 6 деца с тежки заболявания (рецидивна левкемия, мозъчен тумор и др)., чието лечение струва над лимитираната сума. Тези диагнози изискват незабавно лечение, иначе изходът е фатален. Децата нямали време да чакат дарителски кампании. „С това решение държавата направо казва: „Не ме интересува, оправяйте се" и не иска да даде повече пари", възмутено коментира и Десислава Кармузова, от инициативата „Спаси, дари на" и член на обществения съвет към фонда за лечение на деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар