Translate

петък, 8 юли 2011 г.

Европарламентът одобри нови етикети за храните

Новите правила за етикетите на хранителните продукти в ЕС ще позволят на потребителите да се ориентират по-добре, като им се даде възможност да правят информиран избор. Целта е да се намали броят на хората с наднормено тегло в Европа.
Новите правила ще гарантират също така, че потребителите няма да бъдат подвеждани посредством външния вид, описанието или картинното изображение на даден хранителен продукт.

Съгласно тях на етикетите ще присъства информация , както за енергийното съдържание, така и за количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, карбохидрати, захар, белтъчини, въглехидрати и сол.Това трябва да бъде обявено заедно на опаковката, в четлива форма, във вид на таблица с подравнени цифри, в едно и също зрително поле - или само на лицевата страна на опаковката, или само на задната. Стойностите трябва да бъдат дадени за 100 грама или 100 мл. Ако храната е опакована като единична порция, на етикета трябва задължително да се посочва и хранителната стойност в порции. Информацията за "ориентировъчния дневен прием"  няма да бъде задължителна.
Задължително трябва да се посочва дали в продуктите има вещества, които могат да предизвикат алергии.
Новите правила ще включват и задължително споменаване на страната на произход на свинското, агнешкото, козето и птичето месо, като държавите от ЕС ще имат две години, за да го въведат.
В бъдеще се очаква списъкът да бъде разширен още. 
До 2013 г. ЕП трябва да обяви дали етикетите за произход трябва да се поставят и за обработено месо, а до 2014 г. - дали трябва да обхванат и млечните продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар