Translate

четвъртък, 28 юли 2011 г.

Вълната от битова престъпност издава слабостта на държавата


В последните няколко дни  информационните агенции ни заляха с поредната серия цигански набези и насилия, които в последните 20 години станаха съществена част от криминалния пейзаж в опустошената ни държава. Разбити домове и вили, разграбена земеделска продукция на беззащитните български производители, побойща над лекари, фелдшери и медицински сестри - само защото мургавите  искали да им се обръща специално внимание в лечебните заведения. В Бяла Слатина нападнали фелдшер, който си позволил "дързостта" да обясни на озверяла тълпа от двадесетина души, че тяхна близка трябвало да се лекува в болница, а не в спешната помощ. Полицията "наказала" насилниците с предупредителни протоколи, както постъпила и при други подобни случай в града, когато вилнеещи цигани трошели врати и прозорци на болницата или хвърляли камъни по линейките. А от Районното управление препоръчали на медицинския персонал да си назначи охрана и да пускат болните роми само с един придружител.
Полицейските бюлетини все така се пълнят с грабежи на реколта и животни (често от дворовете и пред очите на заплашените с убийство стопани), извършвани от цигански банди, които се разпореждат като кърджалии в цялата страна - в Сливен, Враца, Пазарджик, Разград, Монтана, Търговище, Пловдив, Ловеч, Перник, Видин, Плевен. Сводките на МВР ни казват още, че всеки трети сводник, извършител на грабеж и взломна кражба е от тази общност, всяко трето убийство, всяко четвърто изнасилване, блудство, измама, 90 процента от джебчийските обири - също. Ескалацията на битовата  престъпност сред ромите достига такива мащаби, че вече няма район от страната, който да не е превърнат в заложник на техните всевъзможни вандалщини и насилия. Нападат беззащитни хора по селата и дори по улиците на градовете, включително  в столицата, малтретират лекари и медицински сестри, чиновници в администрацията, дори полицаи. Правят го нагло и безнаказано, защото години наред нашата криворазбрана демокрация и безхаберните, късогледи и национално безотговорни български правителства  култивираха у тях чувството за всепозволеност. От там и разбирането им, че те имат права , но не и задължения, че държавата им е длъжна и с парите на данъкоплатците трябва да издържа многолюдните им фамилии, които превърнаха раждаемостта в индустрия за източване на социалните фондове - близо 70 процента от тях отиват при циганите. Някъде прочетох признанието на един ром, който пък бил много притеснен от демографския срив сред българите, защото утре нямало кой да заработва социалните помощи за малцинствата. А те допълват доходите си с просия, джебчийство, проституция и сводничество, с разпространение на наркотици, всевъзможни измами и грабежи на всичко, което попадне в полезрението им - от частните домове, до труда на нашия многострадален земеделец. И всеки опит на властите (по правило -ялов) да приложат закона, се приема яростно и с шум до небесата, че ромите били дискриминирани. Всъщност дискриминираният етнос у нас е българският, който в паузата между поредните насилия, е иронизиран от мургавите  с  две понятия в езика им: "гаджо" (нещо като подобие на хора) и староиндийското "дас" (роб, слуга).
О 1999 година досега у нас се пръкнаха половин дузина програми, образователни стратегии, национални планове за интеграция, десетилетие на ромското включване и всякакви помпозни импровизации в полза на тази общност, които  не дадоха никакъв резултат и логично се  провалиха. Появиха се и разни неправителствени структури, чийто принос се изразява единствено в  организирането на безсмислени семинари и източването на огромни средства от бюджета и от европейски фондове. Част от финикийските знаци, предвидени уж за ограмотяване и т. нар. интеграция, отидоха в банковите сметки на ромски лидери - наскоро се заговори и за над четири милиона лева, прахосани не по предназначение или просто потънали в сейфовете на босовете. Други хрантутници на европейската ясла пък сипеха безумни клевети срещу АТАКА, обвиняваха националистите в расизъм и ксенофобия - само защото изнасяха фактите за безнаказаната ромска вакханалия, за обезбългаряването и циганизирането на цели райони от страната, за липсата на  равнопоставеност на отделните етноси пред законите и нуждата на съответно законодателство, което да сложи ред в държавата. Рупорите на разните пишман-демократи от запад обаче позамлъкнаха след приемането ни в Европейския съюз, когато мургавите тълпи тръгнаха към Испания, Франция Австрия, Германия, Италия, Финландия. И там пропищяха от престъпните им набези - отново джебчийство, проституция, наркоразпространение,  организиране на банди за източване на кредитни карти и банкомати. Някои от тези страни бяха принудени да приемат срещу тези имигранти защитно законодателство, други (като правителството в Париж) просто ги изгониха, защото по думите на президента Никола Саркози и неговият вътрешен министър: "Франция не е катун и не може да дава приют на престъпници". Последва напрежение и размяна на мнения с Брюксел на тема "правото на свободно придвижване на хора в рамките на общността", но във френската столица  останаха непреклонни. По подобен начин постъпи и Финландия, която прие екстрени закони за ограничаване  притока на цигани от България и Румъния, побързали да се възползват ловко от социалната система на скандинавската държава и с разни хитрини да се облагодетелстват от нейните фондове.
За разлика от тях реакцията на българските власти е такава, сякаш този проблем не съществува. По високите етажи на изпълнителната, законодателната и съдебната  власт най-сетне трябва да прочетат и осмислят данните от последното преброяване на населението и апокалиптичните прогнози на учени от БАН и други звена за бъдещето на българската нация. И вместо да заравят главата си в пясъка и да мълчат предизборно "по целесъобразност", да подготвят и приемат спешно ефикасни закони, годни да пресекат демографския срив и да спрат вълната от битова престъпност, която ерозира държавата. 
Димитър Аврамов
В-к "Атака"

Няма коментари:

Публикуване на коментар