Translate

понеделник, 25 юли 2011 г.

Европейците задават въпроси

Германските потребители, чрез новия портал „Прозрачност при хранителните продукти", са поставили въпроси от рода на:защо на опаковка кренвирши е изписано с едри букви 100% от телешко месо, а на гърба с нечитаем дребен шрифт са посочени 56% свинско; защо на кофичка плодово мляко пише „с пресни ягоди", а от ситния курсив става ясно, че са използвани единствено аромати; защо в рибната салата, предлагана като деликатес, само 30 на сто са риба, останалото - евтини мазнини и т. н.
В първите дни от функционирането на сайта са регистрирани по 20 000 запитвания на секунда и страницата дори е  блокирала за малко.
Екип от експерти първо проверява дали наистина етикетът вкарва потребителя в заблуда. Ако е така, информацията се подава на производителя. Той има 7 дни да отговори. Ако не го направи, изделието се качва на интернет страницата и се посочва отказът за отговор. Последствията са ясни - тотални загуби.
---------
Спешно представително проучване сочи, че 36 % от гражданите са недоволни от изписаното по етикетите, което ги вкарва в заблуда. Друга една трета се жалват, че изредените съставки са упоменати чрез неразгадаеми символи като примерно Е-315 и никой не знае това какво е -аромат, евтина мазнина, вода или брашно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар