Translate

четвъртък, 21 юли 2011 г.

На плажа- за предпазване от инфекции бъдете с по два бански костюма

Мокрите бански задържат пясъка и повишават вероятността от заразяване и настинка.
Плажът  често се превръща в гинекологичен проблем за много жени и особено малките деца на възраст от 2 до 5 години. Повишената чувствителност към различните плажни инфекции може да се обясни с вредните бактерии в пясъка. Попадайки в интимните места, те предизвикват различни възпалителни процеси: колпит, вагинит, цервицит. А морската вода ги засилва още повече.
В пясъка често остават хелминти, невидими за човешкото око яйца. Потенциалните инфекции особено се улесняват от евентуални открити рани и драскотини, през които бактериите лесно навлизат в организма, а изсушаваната от слънцето кожа е по-податлива на наранявания.
Нетърпим сърбеж и усещане за парене може да получите от морската вода. Неприятното усещане е предизвикано от личинките, които обитават актиниите (морските растения).
Друг потенциална опасност за тези, които избират прохладата на водата, е конюнктивитьт. Причинителите му са стафилококите и пневмококите, които, попадайки в лигавицата на окото, могат да предизвикат възпалителен процес.
Коварните гъбички също са нерядък спътник на любителите на плажа. Първоначално се появяват сърбеж и белене на кожата между 4-тия и 5-ия пръст на краката, след това гъбички се пренасят нагоре към нокътя, който е идеалното място за тяхното развитие.
--------
За следобедния плаж-забравете!

  • Най-добре за кожата ви е да прекарвате не повече от 10 минути на слънце-
    в часовете между 9 -11 сутрин и 16-19 следобед..Препоръчително е, след печенето да поседите известно време на сянка и  после отново може да излезете на слънце;
  • Децата да не са пекат в часовете между 12 и 16 следобед. В останалото време задължително е бъдат с шапка с козирка, която да пази главата и най-вече да щади зрението им;
  • UV лъчите се отразяват във водата/пясъка и затова не сме напълно защитени, дори и под сянката на чадъра ;
  • Слънцезащитна козметика нанасяйте минимум 15-20 минути преди излагане на слънце, за да може хубаво да се асимилира от кожата ви, с цел  предпазване ефективно от изгаряне;
  • Дългият престой във водата  може да преохлади организма, дори и с температура на водата от 25 градуса.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар