Translate

събота, 30 юли 2011 г.

Гъбичките могат да ви изненадат в -сауната, джакузито, парната баня, басейна

Рискът тръгва от лошата хигиена. Интересно е, че при посещение на басейни и сауни и фитнеси хората масово ходят боси в общите пространства. 

Шляпането без чехли в хотелската стая пък може да ви докара неприятен спомен от почивката, ако по пода има мицели на гъбичен причинител. 
Опасността да пипнете гъбички расте правопропорционално с годините.Основната причина е, че растежът на нокътя се забавя с напредване на възрастта. В детските и младежките години гъбите нямат време да се развият, защото ноктите на ръцете и на краката растат с еднаква скорост, израстват бързо и по-често се режат. Сред 40 годишните на едно рязане на ноктите на краката се падат две на ръцете.
След 50-та  година при възрастните  нокътните плочки на краката растат още по-бавно. Това дава възможност микроорганизмите да се загнездят и да започнат да се развиват. С годините ноктите задебеляват и не се режат с месеци.
Мокрите крака в чорапи и затворени обувки, особено след като кожата се е размекнала и е по-податлива, са перфектна среда за развитието на гъбички.Не бива да се ходи по чорапи, в/ през общи помещения, тъй като гъбичките полепват по тях и оттам се пренасят в обувките.
Гъбичките предпочитат кожата между пръстите, защото е най-фина, а влагата - по-голяма. Те могат да се проявят и като суха, залющена кожа по стъпалата, по свода и отстрани по петата.
Кожата на засегнатото място се зачервява, сърби силно, бели се, лющи се или мокрее. Може да се появи и неприятна миризма, дребни ранички или гнойни пъпки. Други предпочитани места за развитието на гъбичките са гениталиите и главата. Според специалисти, гъбичните инфекции засягат по-често пушачите и диабетиците.
Гъбичките по ноктите са често срещан проблем, на който пациентите не обръщат достатъчно внимание. Смята се, че 8% от хората страдат от гъбички по ноктите, като едва 20% от тях са потърсили своевременна консултация при специалист.
Симптомите по които можете да познаете състоянието са:
* ноктите остават без блясък
* появяват бели, жълти или кафяви петна
* нокътната пластина си втвърдяв и се повдига в краищата
* става чуплив
Гъбичните колонии по ноктите се развиват бавно, но унищожението им е още по-бавен процес. Лечението на гъбичните инфекции по ръцете може да продължи ог 6 до 8 месеца, а по краката от 9 до 12 месеца. Дерматолозите са категорични, че в тези случаи, кожните противогъбични средства не дават никакви резултати.
Съветите на специалистите от Американската Академия на Хирурзите Ортопеди в борбата с този проблем са:
* Мийте редовно краката си със сапун и щателното ги подсушавайте.
* Винаги използвайте джапанки, когато сте в обществени басейни, фитнес зали и сауни.
* Преди да ползвате чужда вана, проверете дали е дезинфекцирана.
* Проветрявайте обувките си и сменяйте чорапите всеки ден.
* Носете обувки от естествени материи – плат или кожа, както и предимно памучни чорапи.
* След къпане подсушавайте внимателно кожата между пръстите. Поддържайте краката си винаги сухи.
* Не носете тесни обувки.
* Не използвайте чужди джапанки, обувки.
* Носете проветриви обувки или сандали, които позволяват на стъпалата и на пръстите да „дишат“.
При всякакъв признак за бактериална или гъбична инфекция на стъпалата тя трябва да се направи консултация със специалист и инфекциятя да бъде лекувана своевременно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар