Translate

понеделник, 4 юли 2011 г.

Страната ни е на първо място в Централна и Източна Европа по брой на изоставените в домове бебета


У нас за 2007 година на 100 000 деца 956 са настанени в институции сочи доклад на УНИЦЕФ.
Въпреки, че правителството предприема сериозни действия за деинституционализацията на малчуганите нужни са допълнителни усилия за подкрепа на семействата в риск и на децата в най-ранна възраст, е записано в доклада.
От УНИЦЕФ дават пет препоръки за намаляването броя на изоставените деца, сред които са осигуряването на адекватен бюджет за социални услуги за семействата в риск, законодателни промени, с които настаняването на децата в домове да се прилага само като крайна мярка, завишаване на контрола в институциите за деца,и създаването на капацитет и стандарти за работа на персонала на родилните отделения и педиатричните болници, така че да подкрепят родителите от уязвими групи и на родени с увреждания деца.
-------
България е на първо място в Европа по изоставянето на деца до 3-годишна възраст, съобщиха от Фондация "За нашите деца". 2083 са новородените и децата до 3 години, които са постъпили в дом само за една година, сочи статистиката от 2007-ма година.
 Според специалистите много често родителите изоставят децата си, след като разберат, че са с увреждания. Статистиката сочи още, че най- много са изоставените деца на самотни или безработни родители.
Около 70 на сто от децата в домовете са от ромски произход и са нежелани за осиновяване. Повечето от българчетата пък са с неизяснен статут и това пречи да бъдат осиновени.
13 бебета не са отишли в дом, благодарение на кампанията "Не ме изоставяй" на фондация "За нашите деца".

Няма коментари:

Публикуване на коментар