Translate

вторник, 19 юли 2011 г.

Всеки може да сгреши, платих си със затвор


“Всеки човек в живота си има както хубави, така и лоши моменти. Това, което се случи с мен, е факт. Осъзнал съм напълно какво е било деянието ми и съм си платил за него със затвор. Всичко е отминало и нямам никакви задължения нито към съдебната власт, нито към когото и да било. Никой не трябва да се притеснява от това, което се е случило с мен. То е затворена страница. Дал съм Хипократовата клетва и вече всичко е друго.”
Това заяви младият доктор от “Спешно отделение” в Пазарджик Ангел Добрев, докато люлее 6-месечния си син Георги. Той практикува най-хуманната професия от месец март. Притеснени пациенти обаче разпознали в него “героя” от криминална драма отпреди 2 години и подали сигнал към медиите, че човекът със слушалка е осъждан за престъпление, свързано с лекарската професия.
През октомври 2008 г. Добрев и Веселин Грозев от Стара Загора, студенти шестокурсници от Медицинския университет в Пловдив, участваха в изнудване като в холивудски филм. За мишена си избрали Кристина Бързакова от Пазарджик, която само месец преди това кумувала на сватбата на Ангел и съпругата му. Предрешен като лекар, на 20 октомври Грозев почукал на вратата на младата майка Кристина и й казал, че подлежи на задължителна безплатна ваксинация като родилка. Без да се усъмни, тя го поканила в хола, където “докторът” й поставил инжекцията. Малко по-късно майка й Елена Петкова получила есемес, в който пишело, че на дъщеря й е инжектирана отрова. Тя трябвало да плати 200 хил. лв. за противоотровата и да спаси дъщеря си. Жертвата и майка й обаче отишли в полицията. Изследвания показали, че Кристина не е отровена, а в инжекцията имало физиологичен разтвор. Криминалисти арестували двамата студенти по време на практика в университета.
Добрев и Грозев направиха пълни самопризнания и поискаха делото да се гледа по съкратената процедура. Получиха по 1 година и 10 месеца затвор и 2-годишна пробация, както и по 800 лв. глоба. На втора инстанция Окръжният съд ги оправда по обвинението, че са упражнили без право професията лекар. Това им дало възможност да завършат образованието си, след като излежали присъдите.
“В затвора бях на един от най-леките режими и работех като калкулант в стола. Занимавах се с математически изчисления - количества храна и цени. Всеки ден съм предавал отчетите на главния счетоводител и не съм имал никакви проблеми - липси или пък нещо противозаконно. Получих и похвала от директора на затвора. Това ми помогна да ми намалят присъдата, лежах само около година”, разказа Добрев.
След като излязъл на свобода, той подал молба до академичния съвет на Медицинския университет да продължи образованието си. Позволили му да се запише отново, като зачели първите 5 г. “Изкарах шестата година, която е почти само стажове. Завърших през януари т. г. с 5,80 - един от най-високите успехи. Имам само една петица”, казва младият лекар.
Съучастникът му в изнудването Веселин Грозев постъпил по същия начин и се дипломирал. Двамата скоро не са се чували, защото работата и гледането на малкия Георги отнемали цялото време.
“Честно казано, случилото се преди няколко години за мен е някакъв феномен. Но защо съм го направил, не искам да се връщам назад. Не искам да имам никакъв спомен. Всичко съм казал в съда и това е затворена страница. Има доста колеги, срещу които са повдигани обвинения и са лежали в затвора. В досието ми пише “осъждан”, но след години това се реабилитира, макар и ненапълно. На всеки може да се случи да избере грешния път, важното е след това да си направи извод от случилото се, да се поправи и да не го повтаря”, казва Добрев.
С кумата Кристина и съпруга й нямал, а и не искал да има каквито и да е отношения. “Не сме имали нито срещи, нито конфликти. Разминавали сме се по улици и алеи, но нито се поглеждаме, нито се поздравяваме. Както те не съществуват за нас, така може би и ние за тях. В едно от делата ми дадоха думата и изказах своето извинение публично. Това е факт. Но няма цял живот да поднасям извинения”, категоричен е кумецът.
Майката на Кристина - Елена Петкова, призна, че след изнудването целият им живот се преобърнал. Тя е първа братовчедка с тъщата на Ангел, но роднинските им отношения се развалили. Сега, когато се заговорило отново за лекарската му практика, обвинили тях, че са се обадили в медиите. “Той работи само от няколко месеца и който иска, нека да се лекува при него. Важно е какво ще направи занапред, как ще се докаже. Ние се опитваме да забравим случилото се”, заяви тя.
Ангел и Васил били изключени, докато са в затвора
Докато са били в затвора, Ангел Добрев и Веселин Грозев са били изключени от Медицинския университет в Пловдив. “След това дойдоха, подадоха документи за възстановяване и нямаше законови пречки, които да ги спрат да завършат образованието. Не може да им бъдат отнети правата, защото те са равни и приети като другите студенти. Съдът се е произнесъл единствено за виновността им”, обясни доц. Георги Паскалев, бивш ректор на Медицинския университет в Пловдив. В съдебното решение не е постановено да не практикуват и учат медицина.
“Оттам нататък те трябваше да решават, защото не става въпрос за юридически казус, а за морална категория - дали да станат лекари и да продължат или не”, коментира доц. Паскалев. В историята на университета няма друг подобен фрапантен случай като с Ангел и Веселин.
Двамата вече били допуснати до стажантска практика, когато решили да направят изнудването. Като се върнали от затвора, я довършили и стигнали до Хипократовата клетва.
Лекари смятат, че би трябвало при кандидатстването в медицинските университети както в Англия и в други западни държави задължително да се провежда психотест.
В-к "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар