Translate

вторник, 19 юли 2011 г.

Изоставянето на бебета и малки деца до 3 г. в домове у нас ще се забрани от 2013 г.

Родителите, които преценят, че не могат да се грижат за тях временно ще ги дават на близки или в приемни семейства. Ако решението им е завинаги, децата ще се дават автоматично за осиновяване.
Тази промяна е записана в новия Закон за детето. Проектът, след обществен дебат, се очаква да бъде приет от парламента наесен.
Малките деца  ще се настаняват в специализирана институция или в защитено жилище само ако са с тежки увреждания и се нуждаят от постоянни медицински грижи.
През следващата година ще се подготви солидна мрежа от приемни семейства, обучени специално за отглеждане на бебета.115 общини заявили, че ще подготвят приемни родители по новия проектна социалното министерство, за който България взема 15 млн. лв. от ЕС, съобщи зам.министърът на труда Валентина Симеонова.  
Сега в домовете за медико-социални грижи са настанени 1000-1100 деца до 3 г., което означава, че са нужни приблизително и толкова приемни семейства. Обучените вече двойки са 794, като 639 от тях се грижат за изоставени деца. Предразсъдъците постепенно отпадали и хората вече  вземали и ромчета. Приемната грижа е най-популярна в Шумен, Търговище, Варна, Габрово, Добрич, Монтана, Пазарджик, Разград, Русе, Стара Загора и София.
Всички останали текстове от закона ще влязат в сила още с приемането му тази година.
Джипитата и наблюдаващите бременността лекари ще бъдат задължени при най-малкото съмнение за риск от изоставяне на бебето да информират отделите за закрила на детето в социалните служби. Ако не го направят, ще бъдат глобени. Целта е експертите там да разговарят с бъдещата майка отрано и да преценят причините за  решението и. Ако притесненията и са, че близките й няма да я подкрепят, социалните ще й посредничат за връзки с общината, която евентуално да й осигури жилище.
Ще се увеличат центровете "Майка и бебе", където несигурни и изпаднали в затруднение жени ще имат шанс за подкрепа няколко месеца, докато се намери по-трайно решение на проблема им.
При раждане на дете с увреждане главният лекар на отделението се задължава незабавно да уведоми социалните. Информирането на родителите ще става в присъствието на психолог или друг специалист, подготвен за целта. Лекарите, сестрите, акушерките, санитарите в родилното се задължават да положат усилия да убедят родителите да не изоставят детето. Представителят на социалната служба и лекар от родилното ще трябва да обяснят на родителите какво да очакват при отглеждането на детето според състоянието му, както и да ги ориентират за всички услуги, които могат да използват за облекчение.
На детето вече не се гледа само като на същество в риск, нуждаещо се от закрила, а като на човек с права - на качествени грижи и на лични отношения.Ето защо боят се забранява категорично като възпитателно средство.
Дете, което има непреодолим конфликт с родител, ще може да се оплаче на социалните и да разчита на подкрепа. В такива случаи веднага ще му бъде назначен т.нар. особен представител, който е длъжен да прецени основанията на детето и да го защити.
Ако майката не полага достатъчно грижи за хигиената на детето си, неглижира го, праща го мръсно и мърляво на училище, не го храни добре и не се интересува от нормалния му социален живот, това ще се счита за форма на насилие. У нас това се случва все по-често, твърди Калин Каменов, зам.председател на  Държавната агенция за закрила на детето . 37%, или 802 от общо 2155 случая на насилие миналата година били точно такива, което е с 500 повече в сравнение с 2009 г.
Когато се прецени, че пренебрегването е заплаха за здравето и живота на детето, ще се отнемат родителски. В закона се описват детайлно задълженията на майката и бащата да готвят, да чистят, да играят с детето, да обсъждат с него проблемите, които го вълнуват, да му обясняват за секса, да му казват, че го обичат. За много хора това са естествени неща, но има и такива, които нямат представа какво значи грижа, поясни Симеонова.
В случаи на насилие се дава възможност за спешно извеждане на детето от семейството. Срокът за това е 10 дни от издаването на заповед от социалната дирекция.
Държавната агенция за закрила на детето ще стане комисия към МС. Тя само ще контролира политиките за децата.
Цялата отговорност за практическата грижа за малките ще е на Агенцията за социално подпомагане.
-----------------
Специален психолог или педагог към съда ще се занимава с детето при развод или раздяла на родители, предвижда новият закон.  
Целта е при спорове интересите на малкия да бъдат защитени и да не се допусне той да се травмира или да бъде манипулиран при за конфликта между възрастните.
Ситуациите напоследък се усложняват драматично, крадат се деца, не е реалистично с разрешаването на подобни казуси да се занимават социалните работници, както е в момента, твърдят от социалното министерство. Новите асистенти на децата при развод ще бъдат със специална психологическа, педагогическа и юридическа подготовка.
Социалните работници от отделите за закрила на детето ще се освободят от ангажимента да присъстват на бракоразводни дела, когато раздялата е по взаимно съгласие. Тогава няма риск за детето и няма защо те да губят времето си да висят в съда, обясни социалният зам.-министър Валентина Симеонова. Сега го правели, защото иначе съдебното решение можело да бъде оспорено.
Новият закон въвежда ясен регламент за лични отношения на детето с двамата разведени родители. Този, който живее с детето, се задължава да му осигурява срещи с другия. Когато заради болест или ангажименти това не може да бъде спазено, уговорената среща трябва да се пренасрочи за друг ден. Когато единият пречи на другия да се вижда с детето, засегнатият може да поиска в съда промяна на родителските права. При непреодолими противоречия между партньорите срещите между двамата ще стават в присъствието на социален работник.
Ако се налага детето да пътува, за да се срещне с другия родител, разходите ще се поделят пропорционално на доходите на майката и бащата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар