Translate

четвъртък, 28 юли 2011 г.

240 000 лв. от държавния бюджет ще бъдат похарчени за проект за подпомагане на ромчета да следват медицина


Това предвижда одобрен вчера от правителството план за изпълнение на здравна стратегия за лица в неравностойно положение, принадлежащи към етнически малцинства
до 2015 г. Отделно ще бъдат заделени 50 хил. лв. за стипендии на ромите, приети да следват медицина.
Около милион годишно ще дава държавата за профилактика и кампании за здравни грижи сред малцинствата. Те ще отиват основно за имунизации и прегледи с мобилни кабинети, обучение на малцинствените групи за предпазване от нежелана или ранна бременност и половопредавани болести и регистриране на бременните жени при гинеколог. Предвидено е да се издирват и регистрират при общопрактикуващ лекар новородените деца. От плана обаче не става ясно дали ще бъде търсено   " съгласието на родителите и как ще се избират педиатрите, които ще отговарят за тях.
За диагностика на белодробни, сърдечни и диабетни заболявания са предвидени 180 хил. лв. За задължителни прегледи с мамограф при по-възрастните жени са заделени 55 хил. лв.
С 200 хил. лв. ще бъдат финансирани акушеро-гинекологични прегледи с мобилни кабинети в ромските махали. За задължителна имунизация на деца в отдалечени района са отделени 60 хил. лв.
За да се запознаят лекарите с културната традиция и здравния статус на ромите, за беседи по въпроса ще бъдат похарчени 10 хил. лв. Двойно
повече са предвидени за интерактивни сесии по сексуално образование в училища, където има много представители на малцинството.
На 20 хил. лв. е изчислена и разяснителна кампания за опасността от инфекциозни болести.
С 10 хил. лв. ще бъдат финансирани беседи как ромите да се предпазват от бременност, а с 15 хил. - за рискови фактори от заболяване. Едва 7 хил. лв. са отделени за разясняване на здравноосигурителните права.

Няма коментари:

Публикуване на коментар