Translate

петък, 8 юли 2011 г.

179 младежи между 14 и 18 години от 17 общини се учат как да се предпазват от ХИВ и СПИН

Обучението е част от лятното училище „Сексуално здраве и превенцията на ХИВ/СПИН, чрез подхода „Връстници обучават връстници”. Училището ще продължи до 9 юли и се провежда за осма поредна година в Националния детски екологичен комплекс „Ковачевци”, община Радомир. Неин организатор е Министерството на здравеопазването по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
Целта на обучението е тинейджърите да повишат сексуалната си култура, както и да се подпомогне развитието на Българската Y-PEER мрежа. На младите участници ще се предостави достъпна информация за контрацепция, нежелана бременност, сексуално-предавани инфекции, ХИВ/СПИН, ще се наблегне върху изграждането у тях на толерантност към различието и работата в екип. Едноседмичното обучение ще завърши с  представянето на театрална  постановка, мини концерт, екологична арт инсталация и екоревю.
Събитието се осъществява всяка година в рамките на Компонент 7 „Намаляване на уязвимостта към ХИВ на младите хора в най-голям риск (15-24 г.) чрез увеличаване обхвата на услугите и програмите, насочени към тях” на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. Тазгодишната инициатива е в духа на десетдневната кампания „10 Дни на активизъм”, организирана от Международната Y-PEER мрежа в 52 държави в рамките на Международната година на младите хора. Досега в рамките на летните училища са обучени над 1033 млади хора, които успешно прилагат придобитите практически умения при работата си на местно ниво.                                                                                                                  

Няма коментари:

Публикуване на коментар