Translate

събота, 23 юли 2011 г.

14 годишно дете спасено, след отстраняване на 11 сантиметрова киста от мозъка, в МБАЛ „Токуда Болница София”

Екипът на отделението по неврохирургия извърши уникална за България животоспасяваща операция.
 
Детето е прието на 20 юли т. г. критично състояние след няколко епилептични припадъци с неустановен произход и частична парализа на левите крайници.
Лекарите установили наличието на изключително голяма и рядко срещана паразитна киста в следствие на кучешка тения, разположена в главния мозък на 14 годишното дете.  Образуванието е с размери 11 на 5 см, което е сериозно предизвикателство за специалистите и възможностите на съвременната медицина.
 
-Такъв тип паразитни кисти са много рядко срещани в практиката и често са свързани с висок риск от смърт и инвалидизация за пациента.Операцията бе извършена с помощта на невронавигационната апаратура на Токуда болница, която е единствена по рода си в България, съобщи д-р Славомир Кондов,началник на отделението по Неврохирургия на японската болница и ръководител на екипа  оперирал детето.
Хирургичната интервенция протекла час и половина е  успешна и без усложнения, а момчето се възстановява бързо и ще остане под наблюдението на лекарите още няколко дни

Няма коментари:

Публикуване на коментар