Translate

четвъртък, 14 юли 2011 г.

12 от общо 19 изследвани марки сирене са с отклонение от Българския държавен стандарт относно време за зреене и съдържание на сол


Макар и произведени почти по БДС, половината от проверените сирена са съдържали повече от допустимото количество сол по стандарт. 
При седем от 19-те марки сирена е отчетено по-дълго зреене на продукта от изискваното, а при останалите - отлежаването е по-малко от допустимото по БДС.
Останалите седем марки покриват напълно изискванията на стандарта, макар че само едно от тях е било официално регистрирано за производство по БДС. Сирената отличници са "Биосирене", "Биосирене Троян", "ЕлБи", "Маджаров", "Олимпус", "Македа" и "Лакрима". Това показва изследване, направено от представители на Университета за национално и световно стопанство, асоциация "Активни потребители" и Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".
За разлика от 2009 г. сега продуктите се правят от истинско, а не сухо мляко, и не съдържат нишесте и растителни мазнини с извеждането на млечните продукти с растителни добавки на отделни щандове намаля тяхното потребление и българинът вече яде по-качествени млечни продукти, твърди директорът на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар