Translate

понеделник, 13 юни 2011 г.

Употребата на генеричните медикаменти трябва да e приоритетна

„Актавис България” е четвъртата генерична компания в света с представителство в над 40 държави. Продажбите и за 2010 г. възлизат на 1.7 млрд. евро, а реализираните на пазара в глобален мащаб лекарствени продукта са 858. В процес на разработка са 333 проекта за нови продукти.
Илия Пашов, изпълнителен директор на „Актавис”, сподели, че не може да не се гордее като българин и като управляващ тази фармацевтична компания, че страната ни е на четвърто място, в топ 10 на Европейския пазар, след Англия, Русия и Германия по производство на генерични лекарствени продукти.
Ние сме първата генерична компания, която предлага най-широко портфолио, застъпващо най-важните терапевтични групи. Предлагаме т.нар. цялостни пакети за лечение, във важните, социално-значими заболявания, а не само отделни продукти. “Медикаменти в пакет” ще спестят пари на държавата, здравните фондове и пациентите, продължи той.
„Актавис” е номер 1 в България по продажба на медикаменти за 2010 г., като бележи ръст от 4 % спрямо 2009 г.. През миналата година на българския пазар са пуснати нейни 29 качествени генерични продукта, най-вече в областта на кардиологията, централната нервна система и др., а 15 % е ръстът на продажбите на продукти без лекарско предписание и хранителни добавки спрямо 2009 г.
Тази година компанията ще въведе на нашия фармацевтичен пазар общо 14 нови медикамента, хранителни добавки и лекарства без рецепта от най-ново поколение.
За 2010 г.платените от нея данъци и осигуровки към държавния ни бюджет са близо 24 млн. лева, докато много компании само с представителства у нас не оставят и лев в държавната хазна.
Сред дългосрочните цели на компанията е и появата на първия генеричен аналогов инсулин на европейския пазар. Най-вероятно до края на 2011 г. ще бъде закупен лицензът за производството му. Предстои да се направи фармако-икономическият анализ, едва след който ще може да се каже точно, с колко ще поевтинее медикаментът.
За първия генеричен аналогов инсулин, изпълнителният директор на „Актавис” направи изрична уговорка, че процесът по неговото производство не е толкова лесен и изисква време т.е. в следващите няколко години им предстои доста работа.
Амбициозната цел на компания е, да предложи най-широко портфолио от продукти за диабет, онкологични, централна нервна система, сърдечно-съдови заболявания и астма, каза Пашов.
Според него приоритетна трябва да бъде употребата на генеричните медикаменти, към които доверието на хората (пациентите) нараства, в името на които се правят реформите в „Актавис”, но отчитайки проблемите и на участниците на пазара- производител, търговец на едро и аптеки.
Общо 10.5 млн. евро са предвидените инвестиции на компанията в производство у нас през 2011 г., каза в заключение Пашов. 
Изпълнителният директор на „Актавис Оперейшънс” Иван Урумов съобщи, че двата завода в Дупница и Троян са сред първите 10 най-големи заводи в света.
Той оповести първата новина, че заводът в Дупница става стратегически за групата - глобален производител на „Актавис” и абсолютно най-големият доставчик в света от тази година, според новата стратегия, която ги разделя по функцията на обслужване на пазарите.
От следващият месец в завода ще започне производството на първите пелетни продукти. Те се произвеждат само на няколко места в Европа. Тенденцията е много лекарствени продукти да преминат към пелетиране, тъй като предимствата на таблетните капсули са много. Едно от тях е, че в една форма могат да се сложат няколко активни вещества (активно вещество, инертен материал, активно вещество и т. н.). Използват се при лекарства с изменено или удължено освобождаване. Това означава, че имат много по-добър, предвидим механизъм на освобождаване, поради което са и предпочитани от пациентите.
Другата новина бе, че заводът в Троян е успял да получи статут на европейски доставчик на течни и полутечни лекарствени форми като гелове, унгвенти и др., както за цяла Европа, така и за скандинавските страни. От следващата година там ще започне производството и на специализираните медицински кремове „Decubal”, изготвяни в момента в Норвегия и Дания. Продуктите, които ще се правят в България ще бъдат доставяни включително и в тези две държави.
Изцяло е обновен и модернизиран цехът за гелове и унгвенти, чиито капацитет е увеличен от 28 до 45 млн. туби. Изградена е и линия за производство на течни сашети. А само преди броени дни е утвърдена програмата за изграждането на нов център, за изследване и развитие в Троян,в който са инвестирани над 1 млн. лева.
От думите на Урумов стана ясно, че от 2.5 млрд. таблети и капсули през 2009 г., тази година цялото производство ще достигне до 4 млрд., като капацитетното разширени ще позволи годишното производство пък да нарасне до 6 млрд. таблети и капсули.
Освен това предстои съвсем скоро компанията да премине през FDA регулаторната инспекцията на САЩ, за да започне да доставя лекарствени продукти и за там.
От положителните оценки, очаквани и от австралийската и южноафриканската регулаторна инспекция, пък ще зависи дали компанията ще обслужва регионите, включително и Индонезия, Малайзия, както и южно-централните части на Африка.
Първият генерик за всички пазари ще бъде Acetysal Cardio, за който предстоят масирани кампании.
Измества се вече малко и портфолиото на компанията към високотехнологичното производство на генерични продукти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар