Translate

петък, 3 юни 2011 г.

Електромагнитните полета на мобилните телефони могат да причинят рак


Според доц. Мишел Израел е ръководител на Българския комитет за защита от нейонизиращи лъчения към СЗО и неин представител у нас, електромагнитните полета на мобилните телефони могат да причинят рак на централната нервна система и на слухово-вестибуларния апарат.
Става дума за два вида тумори - съответно злокачествен и доброкачествен, показват резултатите от извършени изследвания след употребата на джиесеми повече от 8 години, уточни   той. 
Първият вид тумор, който могат да причинят мобилните телефони, е т. нар. мозъчен рак. Той се нарича глиома и обхваща мозъчните клетки невроглии (те са със звездовидна форма.Другият тумор е доброкачествен, той е на акустичния нерв, т. е. променя слуховия анализатор. 
Дългото използване на джиесема затопля мозъка. Меките му тъкани се загряват допълнително с 0,1-0,2 градуса повече от обичайната температура, каза доц. Израел, базирайки се на резултатите от проучванията, на които стъпва и СЗО. 
Според него мозъкът има достатъчно добро оросяване и тази топлина бързо се разсейва, но все пак поддържането на по-високата температура на меките тъкани е вредно. Изследванията, специално посветени на загряването на мозъка вследствие на употребата на мобилни телефони, продължават да се правят в цял свят.
Не на последно място има данни, че честото говорене по джиесем води до поведенчески промени при младежите. Например като нарушен сън, агресивност...
Затова е най-добре деца, юноши, бременни, кърмачки, възрастни хора със заболявания да употребяват по-рядко GSM, каза още в заключение доц. Израел.
---------
Съветът на Европа (СЕ) планира да призове за забрана на мобилните телефони и безжичния интернет в училищата в своите 47 членки.
.Осемдесет и четирима членове на комисията от държавите членки на СЕ са гласували единодушно по проекторезолюция за забрана на мобилните устройства в училищата. В проекторезолюцията се иска още ясно етикетиране на продуктите, които излъчват електромагнитни вълни; информационна кампания сред младите за потенциалната опасност за здравето от безжичните устройства; сериозни проучвания върху влиянието на антенните предаватели на мобилни вълни върху хората.








 

Няма коментари:

Публикуване на коментар