Translate

четвъртък, 9 юни 2011 г.

Българските биопродукти са безопасни, качествени и истински


Последните данни от Германия окончателно опровергаха хипотезите за опасни биокраставици, които да са причина за заболяванията в Германия през последния месец. Стана ясно, че новия щам на бактерията Ешехерия Коли O104:H4 не е пренесен от краставици, още по-малко от испански био краставици. Същинският замърсител и първоизточник на заболяването все още не е известен, но може да се предполага, че най-вероятно става въпрос за замърсяване, което се е получило при процесите на обработка, транспорт или опаковане на хранителни продукти.

Бактерията Ешехерия Коли е изключително разпространена в естествена среда по целия свят, но някои от нейните щамове са опасни за човешкото здраве. Няма причина, обаче, която да предизвиква съмнение към биопродуктите, когато говорим за тази бактерия. Напротив. Освен че биопроизводството подлежи на много по-сериозен контрол върху качеството, при него проследяването е много лесно и до момента не са установени наличия на опасни биопродукти. Това важи в особено голяма степен, когато говорим за генетично мутирали бактерии. В биоземеделието е абсолютно забранено използването на ГМО, както и препарати на химическа основа.

Българското биоземеделие търпи сериозни щети от манипулативната информация за 'биокраставици – причинител на смъртоносна инфекция', тъй като България е най-големия производител на биокраставици в ЕС. От години нашите продукти са сред най-ценените и търсени на европейския пазар, а биокраставиците ни, по специално, са с доказани качествени показатели. Нелепо е да се хвърлят безпочвени обвинения по биопродуктите, когато доказано това са най-качествените и най-безопасните продукти на пазара.

Във връзка с появили се спекулации за етикетирането на биопродуктите в България, сме длъжни да заявим следното:
Българските биопродукти са безопасни, качествени и истински. Те преминават през система за сертификация и последващ контрол и по този начин отговарят на изискванията на Европейската комисия. Контролът се осъществява от сертифициращи организации, МЗХ, ЕК, експортни фирми и потребителски организации. Логото на биопродуктите е страндартизирано, а задължителния съпътстващ код дава допълнителна информация за произхода и сертифициращия орган. От 1 юли 2011 г. унифицираното за ЕС лого за биологични продукти става задължително и за България. Наименования на продукти и надписи върху етикети, които не са съпроводени от унифицираното лого, представляват подвеждаща реклама и са в нарушение на законодателството на Р. България. Понятията 'еко', 'био' и 'органик' са защитени от закона и могат да се използват само при наличие на сертификат.
Това заявиха от българска асоциация биопродукти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар