Translate

вторник, 28 юни 2011 г.

Енергийните напитки влияят зле на психиката


Бъдете предпазливи с пиенето на енергийни напитки, защото те съдържа голям брой вещества, които влияят отрицателно на психиката.
Водещият изследовател в областта, Брайън Милър обяснява, че редовното им пиене може да ви причини чувство на постоянна умора и сънливост. Страничните ефекти от консумацията им включват още нервност, раздразнителност, безсъние. Високо кръвно налягане, аритмия и стомашно разстройство също са възможни последици. Някои експерти твърдят, че мозъкът напълно отказва да работи, ако консумирате енергийни напитки след бурна нощ и махмурлук на другата сутрин. Това нанася непоправими вреди на организма като цяло, а пиенето на напитките на празен стомах предизвиква умора и оказва лошо въздействие върху сърдечната система и психиката. Този вид напитки водят още и до сгъстяване на кръвта, вследствие на което може да се стигне до сериозни проблеми със сърцето. Те са  пагубни и за външни вид. Учени са доказали, че редовната им консумация видимо намалява здравината на ноктите и блясъка на косите.
Честата употреба на енергийни напитки води до учестено дишане и до зависимости. Причина за това е съдържанието на кофеин, който е повече от силна чаша кафе. Специалистите се опасяват, че хората не взимат под внимание това, и че могат да се предозират с кофеин и да вредят на здравето си.
Няколко малки изследвания върху физически активни млади хора показали, че напитките могат да увеличат кръвното налягане и сърдечния ритъм.
Норвегия, Дания и Франция забраниха напитката с бик на емблемата, след като ново изследване показа, че плъховете, взимащи това вещество, показват странно поведение, включително тревожност и склонност към самонараняване.
В зависимост от начина, по който кофеинът и някои други съставки засягат тялото, има риск енергийните напитки сериозно да дехидратират консуматорите. Хората, които не са спортисти, не трябва да пият повече от една енергийна напитка дневно, никога да не я смесват с алкохол и да пият много вода след като тренират.
Хората с високо кръвно налягане не трябва да ги пият, а хората със здравословни проблеми трябва да се консултират с личния си лекар, преди да пият такива напитки, допълват учените.

Няма коментари:

Публикуване на коментар