Translate

вторник, 28 юни 2011 г.

Климатиците сеят зараза

Те се замърсяват и заедно с прохладата разнасят множество коварни бактерии и гъбички.
А човешкият организъм, подложен на рязката промяна на температурата, отключва множество от типичните за сезона инфекции на дихателните пътища.
Така климатиците се превръщат в неизчерпаем източник на различни болести от алергичен или инфекциозен произход -настинка, фарингит, бронхит, а дори и пневмонии. Последните са предизвиквани от причинители като хламидии, микоплазми, легионели, намиращи добри условия за развитие при употребата на климатици. Те се задържат във филтрите и при пускане на климатика се разпространяват във въздуха на помещението. Ако срещнат организъм с намалени защитни сили, причиняват т. нар. атипична пневмония, която започва обикновено със системни симптоми - главоболие, зачервено гърло, отпадналост, субфебрилна температура, а по-късно и суха кашлица.
Във филтрите се задържат и различни алергени, които при експлоатация на уреда могат да предизвикат освен кашлица още, сълзене на очите и кихане като проява на алергична реакция.
Настинките, хванати от климатика, протичат обикновено без вдигане на висока температура, а с кихане, хрема и запушен нос.
Основните замърсители на въздуха в затворените помещения са бактерията Legionella pneumophila, виновна за смъртоносна разновидност на пневмонията, и гъбичките Aspergillus niger и Aspergillus fumigatos, които предизвикват алергични дихателни болести като ринит и астма. При слаба имунна система гъбичките могат да причинят развиването на пневмония, която да доведе до сепсис - общо микробно заразяване на организма.
Специалистите предупреждават и за съществуването на „климатична треска" чиито симптоми включват висока температура, втрисане, общо неразположение и главоболие.
Преохлаждането може да доведе и до болки в опорно-двигателния апарат. При по-продължително излагане на действието на студената струя от климатика може да се получи силна болка и схващане на съответната част от тялото.
Да не забравяме и това, че продължителната работа на климатикът води до изсушаване на въздухът в помещението, което от своя страна води и до изсушаване на кожата на лицето и косата. Затова не е препоръчително да се стои дълго време в помещение с климатик.
Освен това климатиците намаляват количеството на отрицателните йони (“аеройони”) в помещенията, които имат позитивно действие върху човешкия организъм и затова е добре допълнително в помещенията да се поставят и йонизатори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар